Cooking

ALL LEVELS Vydáno dne 22.10.2005

Vocabulary connected with cooking



add
add - přidat
BrE
/'æd/
AmE
/'æd/

verb - to put something together with something else


bake
bake - péct, péci, upéct
BrE
/'beɪk/
AmE
/'beɪk/

verb - to cook in the oven, esp. bread, cake etc.


blend
blend - mixovat, rozmixovat
BrE
/'blend/
AmE
/'blend/

verb - to make a smooth substance using a blender


boil
boil - vařit (ve vodě)
BrE
/'bɔɪl/
AmE
/'bɔɪl/

verb - to cook in water that is so hot that there are bubbles in it


burn
burn - spálit (jídlo), připálit
BrE
/'bɜ:n/
AmE
/'bɜ:rn/

verb - to overcook something so that it becomes dark and not eatable


cut
cut - řezat, krájet, říznout, ukrojit, stříhat
BrE
/'kʌt/
AmE
/'kʌt/

verb - to separate with something sharp, e.g. a knife or scissors


defrost
defrost - rozmrazit
BrE
/ˌdi:'frɒst/
AmE
/ˌdi:'frɑ:st/

verb - to let or make frozen food return to a normal temperature


dice
dice - nakrájet na kostičky
BrE
/'daɪs/
AmE
/'daɪs/

verb - to cut something, usually food, into small cubes


flavour
flavour - ochutit, přichutit, dochutit
BrE
/'fleɪvə/
AmE
/'fleɪvər/

verb - to add something to give the food a special taste


freeze
freeze - zmrazit
BrE
/'fri:z/
AmE
/'fri:z/

verb - to let something freeze


fry
fry - smažit, osmažit, osmahnou, opéct (na oleji, tuku)
BrE
/'fraɪ/
AmE
/'fraɪ/

verb - to cook in very hot fat or oil, usually on a pan


grate
grate - strouhat
BrE
/'greɪt/
AmE
/'greɪt/

verb - to break food into small particles by rubbing it against a special instrument


grill
grill - grilovat
BrE
/'grɪl/
AmE
/'grɪl/

verb - to cook by heat or on a hot surface over a fire etc.


heat
heat - ohřát, zahřát
BrE
/'hi:t/
AmE
/'hi:t/

verb - to make something hot


chop
chop - sekat, nasekat
BrE
/'tʃɒp/
AmE
/'tʃɑ:p/

verb - to cut something into smaller pieces using a knife or another sharp instrument


juice
juice - odšťavnit, vymačkat šťávu
BrE
/'dʒu:s/
AmE
/'dʒu:s/

verb - to extract liquid from a fruit etc.


mix
mix - smíchat, promíchat, míchat, smísit, mísit
BrE
/'mɪks/
AmE
/'mɪks/

verb - to put a number of things together in a way that they cannot be separated easily


overcook
overcook - převařit, rozvařit, vařit příliš dlouho
BrE
/ˌəʊvə'kʊk/
AmE
/ˌoʊvər'kʊk/

verb - to cook food for too long


peel
peel - oloupat, oškrabat (brambory apod.)
BrE
/'pi:l/
AmE
/'pi:l/

verb - to take away the covering (of a fruit or vegetable)


pickle
pickle - nakládat (např. okurky)
BrE
/'pɪkl/
AmE
/'pɪkl/

verb - to preserve food (e.g. cucumbers, onions etc.) in salty water or a kind of vinegar sauce


pour
pour - lít, vylít, nalít
BrE
/'pɔ:/
AmE
/'pɔ:r/

verb - to make a liquid flow somewhere


put
put - dát (něco někam)
BrE
/'pʊt/
AmE
/'pʊt/

verb - to place (something somewhere)


roast
roast - péct (maso), upéct (maso)
BrE
/'rəʊst/
AmE
/'roʊst/

verb - to cook meat in an oven or over a fire


serve
serve - podávat (jídlo)
BrE
/'sɜ:v/
AmE
/'sɜ:rv/

verb - to put food on the table, to give food to somebody


simmer
simmer - zvolna vařit
BrE
/'sɪmə/
AmE
/'sɪmər/

verb - to cook slowly in water that is almost boiling


slice
slice - krájet, krájet na plátky
BrE
/'slaɪs/
AmE
/'slaɪs/

verb - to cut bread, ham, cheese etc. into very thin pieces


spread
spread - rozprostřít
BrE
/'spred/
AmE
/'spred/

verb - to put something over a surface


stew
stew - dusit (maso či zeleninu apod.)
BrE
/'stju:/
AmE
/'stu:/

verb - to boil meat and vegetables together in water


stir
stir - míchat (jídlem při vaření)
BrE
/'stɜ:/
AmE
/'stɜ:r/

verb - to move the food in the pot a little while cooking in order not to burn it


sweeten
sweeten - osladit
BrE
/'swi:tn/
AmE
/'swi:t̬n/

verb - to add sugar into something


taste
taste - ochutnat, ochutnávat
BrE
/'teɪst/
AmE
/'teɪst/

verb - to put something (usually food or drink) in your mouth in order to test if it is good or not


turn
turn - otočit, otáčet, obrátit, obracet
BrE
/'tɜ:n/
AmE
/'tɜ:rn/

verb - to put upside down


 
undercook - nedovařit
BrE
/ˌʌndə'kʊk/
AmE
/ˌʌndə'kʊk/

verb - not to cook food long enough




Pokračovat můžete zde:

STARTER

Vaření

Slovíčka spojená s vařením.

UPPER-INTERMEDIATE

Scottish Porridge

An article about a famous dish that comes from Scotland (with a recording in a Scottish accent)

UPPER-INTERMEDIATE

Slovesa spojená s vařením (seriál)

Znáte základní i pokročilejší slovesa, která se používají při vaření? Máme pro vás celý kuchařský seriál.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Cooking 11 67998 Od Franta K. Barták poslední příspěvek
před 9 lety