Describing Food

ALL LEVELS Vydáno dne 22.10.2005

Adjectives used to describe food



bitter
bitter - hořký
BrE
/'bɪtə/
AmE
/'bɪt̬ər/

adjective - of a sharp usually unpleasant taste, e.g. of coffee without sugar


 
bland - nevýrazný (chutí), mdlý
BrE
/'blænd/
AmE
/'blænd/

adjective - not having a strong flavour


burned
burned - připálený, spálený
BrE
/'bɜ:nd/
AmE
/'bɜ:rnd/

adjective - cooked for too long, esp. when it started to be brown or black


 
fatty - tlustý (o masu)
BrE
/'fæti/
AmE
/'fæt̬i/

adjective - (of meat) with a lot of fat


fresh
fresh - čerstvý, svěží, čilý
BrE
/'freʃ/
AmE
/'freʃ/

adjective - new, newly made, not old or tired, having much energy


 
full-fat - plnotučný
BrE
/ˌfʊl'fæt/
AmE
/ˌfʊl'fæt/

adjective - having a lot of fat in it


 
greasy - mastný
BrE
/'gri:si/
AmE
/'gri:si/

adjective - full of or covered with fat


healthy
healthy - zdravý
BrE
/'helθi/
AmE
/'helθi/

adjective - without an illness


 
hot - pálivý (pikantní), pikantní
BrE
/'hɒt/
AmE
/'hɑ:t/

adjective - of a very spicy taste that causes a burning feeling in your mouth


 
lean - libový
BrE
/'li:n/
AmE
/'li:n/

adjective - (of meat) not having fat


 
low-fat - nízkotučný
BrE
/'ləʊˌfæt/
AmE
/'loʊˌfæt/

adjective - having little fat in it


 
mild - jemný, neostrý
BrE
/'maɪld/
AmE
/'maɪld/

adjective - not having strong, hot or spicy taste


 
overcooked - převařený
BrE
/ˌəʊvə'kʊkt/
AmE
/ˌoʊvər'kʊkt/

adjective - cooked for too long


 
rare - polosyrový (steak apod.)
BrE
/'reə/
AmE
/'rer/

adjective - (of a steak etc.) not cooked completely so that it is still red inside


raw
raw - syrový, surový
BrE
/'rɔ:/
AmE
/'rɔ:/

adjective - not cooked or processed in another way


rotten
rotten - shnilý, prohnilý, zkažený
BrE
/'rɒtn/
AmE
/'rɑ:t̬n/

adjective - decayed, gone bad


salty
salty - slaný
BrE
/'sɔ:lti/
AmE
/'sɔ:lti/

adjective - tasting of salt


savoury
savoury - slaný, nesladký
BrE
/'seɪvəri/
AmE
/'seɪvəri/

adjective - (of a dish) not sweet, containing salt and spices


sour
sour - kyselý
BrE
/'saʊə/
AmE
/'saʊər/

adjective - tasting like a lemon etc., not sweet


 
spicy - kořeněný, pikantní
BrE
/'spaɪsi/
AmE
/'spaɪsi/

adjective - (of food) having strong taste because spices have been added to it


stale
stale - ztvrdlý, okoralý, zvětralý, oschlý, zatuchlý
BrE
/'steɪl/
AmE
/'steɪl/

adjective - not fresh anymore, gone bad


 
sticky - lepivý, lepkavý
BrE
/'stɪki/
AmE
/'stɪki/

adjective - covered with a substance similar to glue


sweet
sweet - sladký
BrE
/'swi:t/
AmE
/'swi:t/

adjective - tasting of sugar


 
tasteless - bez chuti, nechutný, nevkusný
BrE
/'teɪstləs/
AmE
/'teɪstləs/

adjective - not tasting good, or having no taste at all


tasty
tasty - chutný, dobrý (chutí)
BrE
/'teɪsti/
AmE
/'teɪsti/

adjective - having good taste or flavour


 
tender - jemný, křehký (o masu)
BrE
/'tendə/
AmE
/'tendər/

adjective - (of meat etc.) soft and easy to cut, opposite of 'tough'


 
tough - tuhý (např. maso)
BrE
/'tʌf/
AmE
/'tʌf/

noun - (of meat etc.) hard and difficult to cut, opposite of 'tender'


 
undercooked - nedovařený
BrE
/ˌʌndə'kʊkt/
AmE
/ˌʌndər'kʊkt/

adjective - not cooked long enough


 
unhealthy - nezdravý
BrE
/ʌn'helθi/
AmE
/ʌn'helθi/

adjective - not healthy




Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

British Food Short Stories

What is British food really like? Let's read several amusing stories from the life of a Czech au-pair in Britain.
ALL LEVELS

BBC Good Food

BBC Good Food je online kuchařka a také vynikající tištěný časopis s nepřeberným množstvím receptů a užitečných tipů v angličtině.
STARTER

Jídlo

Slovíčka označující různé potraviny.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Describing Food 0 36593