Recipes: Carrot Cake (vocabulary)

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 06.06.2009

Slovní zásoba z článku na Help for English



 
baking powder - prášek do pečiva
BrE
/'beɪkɪŋˌpaʊdə/
AmE
/'beɪkɪŋˌpaʊdər/

noun - a powder mixture that is used in baking


beat
beat - šlehat, našlehat
BrE
/'bi:t/
AmE
/'bi:t/

verb - to stir well using a fork or a special utensil


cake
cake - koláč, dort
BrE
/'keɪk/
AmE
/'keɪk/

noun - a sweet baked food made of flour, eggs and sugar etc.


cake tin
cake tin - dortová forma
BrE
/'keɪkˌtɪn/
AmE
/'keɪkˌtɪn/

noun, British English - a round metal container in which you bake a cake


carrot
carrot - mrkev
BrE
/'kærət/
AmE
/'kærət/

noun - a kind of long orange vegetable that grows in the ground


cinnamon
cinnamon - skořice
BrE
/'sɪnəmən/
AmE
/'sɪnəmən/

noun - an aromatic spice that is made from the bark of a tropical Asian tree, it is usually ground


 
cream cheese - smetanový sýr
BrE
/ˌkri:m'tʃi:z/
AmE
/ˌkri:m'tʃi:z/

noun - soft smooth white cheese that you can spread on bread etc.


flour
flour - mouka
BrE
/'flaʊə/
AmE
/'flaʊər/

noun - the white powder made from grains used for baking (bread etc.)


 
fold in - vmíchat, vmísit (opatrně, pomalu)
BrE
/ˌfəʊl'ɪn/
AmE
/ˌfoʊld'ɪn/

verb - to mix something into a mixture gently with a spoon etc.


frosting
frosting - poleva (cukrová)
BrE
/'frɒstɪŋ/
AmE
/'frɑ:stɪŋ/

noun, American English - a sweet covering of a cake etc.


 
grated - strouhaný, nastrouhaný
BrE
/'greɪtɪd/
AmE
/'greɪt̬ɪd/

adjective - (of food) broken into small particles by rubbing it against a special instrument


chill
chill - ochladit, vychladit
BrE
/'tʃɪl/
AmE
/'tʃɪl/

verb, informal - to make something very cold but not frozen; to let something become very cold but not frozen (usually in a fridge)


 
layer - vrstva
BrE
/'leɪə/
AmE
/'leɪər/

noun - a thickness of something on top of something else or between two things


 
line - lemovat
BrE
/'laɪn/
AmE
/'laɪn/

verb - to form a border or edge of something


ripe
ripe - zralý, uzrálý
BrE
/'raɪp/
AmE
/'raɪp/

adjective - (of fruit etc.) fully grown and ready to be picked and/or eaten


skewer
skewer - jehla (na špíz), jehlice (na špíz), špejle (kuchařská)
BrE
/'skju:ə/
AmE
/'skju:ər/

noun - a long metal or wooden pin used to hold meat etc. together while cooking


spread
spread - rozetřít, namazat (máslo apod.)
BrE
/'spred/
AmE
/'spred/

verb - to put butter etc. over the surface of a slice of bread etc.


stir
stir - míchat (jídlem při vaření)
BrE
/'stɜ:/
AmE
/'stɜ:r/

verb - to move the food in the pot a little while cooking in order not to burn it


walnut
walnut - vlašský ořech
BrE
/'wɔ:lnʌt/
AmE
/'wɔ:lnʌt/

noun - a nut with a wrinkled seed




Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Recipes: CARROT CAKE

Další recept z naší HFE kuchařky je ‚mrkvový dort‘. Nenechte se odradit pro někoho možná netradiční přítomností mrkve. Dort je vynikající a hlavně jednoduchý.
PRE-INTERMEDIATE

Recipes: Smoothie (vocabulary)

Slovní zásoba z článku na Help for English
PRE-INTERMEDIATE

Recipes: QUICHE

Další recept z naší HFE kuchařky. Název tohoto slaného koláče sice pochází z francouzštiny, ale v Anglii a Americe je pokrm velice oblíbený. Určitě ho zvládnete připravit i doma.
Copyright info:

Slovníková hesla © Mgr. Marek Vít

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Recipes: Carrot Cake (vocabulary) 1 5672 Od AdrianaXXX poslední příspěvek
před 2 lety