Rozdíl mezi několika slovy

Dobrý den,

mohl by mi někdo objasnit, jaký je rozdíl ve slovech –

Have got to(gotta),
Have to,
Must?

Upozorňuji že používám AmE, pokud to má nějaký vliv.

Díky.

Vím jen, že rozdíl mezi Have to a Must je spíše důraz, akorát nevím, to první (have got to)

I have got to – teď musím, jednorázová povinnost (obzvláště Am. angličtina)
I have to – musím obecně, musím teď, povinnost vyplývá z okolností, vychází od někoho jiného
I must – přikazuju si, fakt musím, mám na tom osobní zájem

You have to – oznamuji povinnost, nepřikazuji, povinnost vychází odjinud
You must – přikazuji

Použití je samozřejmě víc, tohle jen tak v kostce. Máme tu na to článek.

Aha, děkuji za odpověď, hned je mi to jasné :-) Taky jsem si říkal, že to první spojení vidím spíše v AmE. Díky!

takze rekneme … kdyz reknu … momentalne musite pockat tady z duvodu / protoze…

reknu You have to?

V AmE se casto pouziva „have to“ i ve smyslu „must“ pokud se jedna o povinnost ze strany mluvciho. Treba chci rict, ze se musim naucit ridit, ale je to jenom moje potreba a nikdo me k tomu nenuti, nevyzaduje to ode me:

I have to learn how to drive (Casto v AmE) = I must learn how to drive (Spise BrE).

Tech rozdilu mezi AmE a BrE je vice a hranice nejsou uplne pevne stanoveny (ostatne jako skoro vzdy).

Koudy:
Muze byt. Pozor vsak na to o jakou situaci se jedna a zvazit taky uziti nejake slusnostni fraze jako treba „Could you please wait because…“

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.