somebody / anybody

Chtěl bych se zeptat jestli je gramaticky správně otázka:
‚Is there somebody else on your mind?‘
viděl jsem to takhle napsáno na jednom britském webu, ale mně osobně tam více sedí to ANYBODY. :?

obojí je správně, význam trochu jiný.

IS THERE ANYBODY ELSE ON YOUR MIND – nevíme, ptáme se
IS THERE SOMEBODY ELSE ON YOUR MIND – máme tušení, očekáváme, že ano.

díky moc!

Dobrý den,asi jsem už trochu pochopila jak a kdy se požívá some,any,no. Ale když chci sama tyhle věty tvořit, ne jen doplňovat správný tvar do testu, podle čeho mám použít – somebody nebo someone,nobody nebo no one? V překladu je to snad to samé. Třeba : There´s somebody. Nebo – There´s someone. Nenašla jsem o tom tady žádnou zmínku,ale možná tady někde je jen jsem ji ještě nenašla.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od IvaF vložený před 13 lety

Dobrý den,asi jsem už trochu pochopila jak a kdy se požívá some,any,no. Ale když chci sama tyhle věty tvořit, ne jen doplňovat správný tvar do testu, podle čeho mám použít – somebody nebo someone,nobody nebo no one? V překladu je to snad to samé. Třeba : There´s somebody. Nebo – There´s someone. Nenašla jsem o tom tady žádnou zmínku,ale možná tady někde je jen jsem ji ještě nenašla.

Významově žádný rozdíl není. Někteří native speakers ani necítí žádný rozdíl. Zdá se, že obecně se somebody používá více v neformální angličtině, someone ve formální, ale pravidlo to není.

Jediné, na co je třeba si dávat pozor, je případ, kdy následuje of, nikdy není somebody of, nobody of. I když zase další věc je, že někteří nepřipouští someone of my friends, no one of my friends a trvají na some of my friends, none of my friends.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od IvaF vložený před 13 lety

V testu NIKDY nebudete mít za úkol rozlišit mezi SOMEONE a SOMEBODY nebo mezi NO ONE a NOBODY. Je to zaměnitelné.

Moc děkuju,jsem díky Vám chytřejší :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.