Použití \'other\'

V článku zde mi přijde, že není vlastně vůbec zmíněno nic o používání other (nikoli the other) u jednotného čísla.

Např. by mne zajímalo v této větě:

..shared with only one other person

Proč ne another? Sdíleny jen s ještě jednou další osobou.
EDIT: Teď mě napadá, není to tím, že místo členu je zde číslovka, která tak určuje podstatné jméno a neurčitý člen v „another“ by tak neseděl?

Já bych řekla, že to ONE je tam záměrně kvůli tomu ONLY. Protože když řeknu shared with another person, tak to dává smysl, ale shared with only another person. už ne.

with another person – s nějakou osobou
with only one other person – s jednou další osobou (edited)

Ano, to je právě, co jsem napsal.
Ale v článku o použivání samotného „other“ u jednotného čísla nic není (co např. There is no other way – opět předpokládám, že „no“ určuje a proto nelze použít another) a tak mne zajímá, jak to používat správně.

Ono také samotné OTHER u jednotného čísla vlastně nejde. Vždycky je tam aspoň třeba SOME, u nepočitatelných. I need some other advice.

Ve větě THERE IS NO OTHER WAY právě OTHER samotné není, je u něj ještě determiner NO.

ANOTHER musíte chápat jako složeninu AN+OTHER. Je tu člen, protože je tam PERSON v jedn. čísle. Pak jde samozřejmě i ONE OTHER PERSON, ANY OTHER PERSON, THE OTHER PERSON, NO OTHER PERSON atd.

Zároveň ONE ANOTHER samozřejmě nejde, stejně jako nejde ONE A CAR.

AN+OTHER person
ONE OTHER person
ANY OTHER person
THE OTHER person

OTHER people
SOME OTHER people
ANY OTHER people
NO OTHER people
TWO OTHER people
A MILLION OTHER people

Stejně tak jde např. MY OTHER FRIEND (mám dva, myslím tím toho druhého).

Diky! Jen s tim other friend tomu nerozumim, proc je to ze dvou? Co kdybych chtel rict, „jeden z mych dalsich pratel“?

Tojsme se dostali z jednotného čísla do množného a tam se trochu mění i význam OTHER. Vaše věta by byla „One of my other friends.“ Viz článek. Možná by stálo za to si ho přečíst několikrát nebo zkusit nějaké další důvěryhodné zdroje.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.