Did you read what I had written?
alebo
Did you read what I wrote?
Ktorá z viet je správna?
Did you read what I had written?
alebo
Did you read what I wrote?
Ktorá z viet je správna?
Have you read what I'd written.
Je to takto správně?
diki moc
OPATRNĚ! Já to nevím jistě. Jde o to, jestli berete, že knihu už
přeetl a je to nový zážitek, nebo zda knihu „kdysi“ přečetl. Nechci
podávat mylné informace
ano je to tak správně
Jednou jsem v Use of English narazil na větu: You should have done it as I showed you.
Bylo by špatně, kdybych řekl: You should have done it as I had showed you. ?????????
Mě zní logičtěji to druhé
No mě taky, ale Murphy uvádí první větu.
no ja som to myslel tak, ze som nieco pisal na priklad na nejakom chate a
chcel som vediet ci to citala
diki moc
hoops…nepravidelná slovesa…show-showed-shown. Teď už chybu
neudělám. Díky…
btw. Oxford Advanced Learner's Dictionary uvádí, že zřídka se užívá i show-showed-showed
Nerozumim tomu, jak to ze veta „Have you read what I'd written“ je spravne. Proc je tam predminuly cas?
Prece pro udalost pred predpritomnym by stacil jenom minuly ne?
Protože se předpokládá, že když někdo něco čte, ten člověk to musel napsat už předtím. Minulý by znamenal, že někdo četl něco, co někdo jiný v tu stejnou dobu napsal. Ne?
Mno, urcite mate pravdu ale stejne se mi to nelibi. Mel jsem dojem, ze jsem nekolikrat ve vasich testech narazil na podobnou strukturu a spravny byl minuly cas.
Kdyby to bylo: „did you read what I had written“ tak bych s tim nemel zadny problem ale kdyz tam mam predpritomny tak to v podstate mohu prece prelozit i pritomnym casem „cetl jsi (vis ted o tom, mas ted tu informaci) co jsem napsal“. A taky jsem si myslel ze musi zachovat urcita casova posloupnost: pro dej pred minulym casem pouzijeme predminuly a pro dej pred predpritomnym pouzijeme minuly.
Koukam ze bych se mel asi zase vratit k Anglictine pro jazykove skoly 1.
:o
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.