That was the best __ I have/had ever ___

Zdravím!

Pátrám po rozdílu mezi

that was the best meal I have ever had

a

that was the best meal I had ever had

Osobně vnímám to, že v prvním případě jde o ultimátní, nejlepší jídlo který jsem vůbec kdy měl

a ve druhém případě jde o nejlepší jídlo, jaké jsem měl do té doby (nemusí platit nadále)

nebo je první věta chybná?

děkuji

Podobný dotaz tu již byl: http://www.helpforenglish.cz/…sent-perfect

Podobný dotaz se probíral nedávno zde. První věta je podle mého názoru chybná – viz. odkaz na výše uvedené téma.

EDIT: ozacek byl rychlejší.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Josef vložený před 11 lety

Podobný dotaz se probíral nedávno zde. První věta je podle mého názoru chybná – viz. odkaz na výše uvedené téma.

EDIT: ozacek byl rychlejší.

první věta je určitě taky správně…je to přesně tak, jak popisuje Lukáš

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Michal vložený před 11 lety

první věta je určitě taky správně…je to přesně tak, jak popisuje Lukáš

Pravda, spletl jsem si to s něčím jiným, i ten odkaz je nefunkční.

that was the best meal I have ever had

Je to přesně tak jak oba(Lukáš i Lucka) vysvětlují, dle pravidel o užití present perfect – zatím platná zkušenost, která se ještě může změnit.

No já nevím, neměl by se po ‘It was the first time.....’ použít past perfect? Jedná se přece o minulost. Pokud by se to týkalo přítomnosti, použil bych ‘This is the first time.....+ present perfect’.
Nahlédněte do PEU 424.3

Stejné by to mělo být i s tím: That was the best meal…

Já tedy nevím, ale od rodilců, které mám v práci, to čtu docela často. Naposledy:

It was the first time I have been to Prague.

V odkazovaném příspěvku Lucka zmiňuje “past simple + past perfect” ale imho to platí jen podle kontextu.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Já tedy nevím, ale od rodilců, které mám v práci, to čtu docela často. Naposledy:

It was the first time I have been to Prague.

V odkazovaném příspěvku Lucka zmiňuje “past simple + past perfect” ale imho to platí jen podle kontextu.

To že to tak používají je jedna věc, je to ale správně? Najdete to v nějaké učebnici?
WAS dle mého jednoznačně odkazuje na minulost a proto ta zkušenost, o které mluvím by se měla týkat tohoto bodu v minulosti. Takto tomu alespoň rozumím já.

Swan píše v entry 591.1 na konci, že po this was the first time se používá past perfect.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

Swan píše v entry 591.1 na konci, že po this was the first time se používá past perfect.

A taky ve 424.3 jak píšu výše.

Možná pokud jde o to first time, ale na (po obědě např.) “This was the best meal I have ever had” nevidím nic špatného.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Klotyl vložený před 11 lety

Možná pokud jde o to first time, ale na (po obědě např.) “This was the best meal I have ever had” nevidím nic špatného.

Mně moc nesedí spojení THIS + WAS.
Buď bych řekl THIS IS the best meal I have ever had. a nebál bych se to použít i tehdy, když už jsem dojedl, nebo pokud se to týká vzdálenější minulosti, IT/THAT WAS the best meal I had ever had.
Edit: Zdůvodňuju si to takto:
This is the best meal I've ever had = This is the first time I've had such a delicious meal.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 11 lety

Mně moc nesedí spojení THIS + WAS.
Buď bych řekl THIS IS the best meal I have ever had. a nebál bych se to použít i tehdy, když už jsem dojedl, nebo pokud se to týká vzdálenější minulosti, IT/THAT WAS the best meal I had ever had.
Edit: Zdůvodňuju si to takto:
This is the best meal I've ever had = This is the first time I've had such a delicious meal.

Já bych se nebál použít It was the best meal I had ever had pro jakoukoli minulost, lhostejno zda-li blízkou či vzdálenější.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 11 lety

Já bych se nebál použít It was the best meal I had ever had pro jakoukoli minulost, lhostejno zda-li blízkou či vzdálenější.

Jasně, ale spíše tady řešíme správnost: This/that was + present perfect…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 11 lety

Jasně, ale spíše tady řešíme správnost: This/that was + present perfect…

Čímž jsem nepřímo souhlasil s tím, že pokud se použije was (pro jakoukoli minulost), tak čistě logicky je jediná možnost past perfect.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.