Uceni v jazykovce

Ahoj, zajimalo by me, jak moc prisne jsou pozadavky na lektory ucici v jazykovkach – na jednu stranu jsem si projela stranky par skol, kde se vsude chlubi kvalifikovanymi lektory s dlouholetou praxi, na druhe strane jsem i slysela, ze jazykovky vezmou vicemene kazdeho a na uroven se moc nehledi (kdyz jsem kdysi chodila na par kurzu, byla to katastrofa, ale treba je to dneska uz jinak). Muze mi nekdo trochu osvetlit tuhle problematiku? Je nutne mit pedagogicke/fi­lolog. vzdelani, praxi, pripadne nejake zkusenosti ze zahranici? Jen tak vyhledove uvazuju, ze by me bavilo vyucovani jazyka (ne primo AJ), ale mam VS jineho zamereni a praxi krome nejakeho doucovani zadnou…

IMHO: jazykovky jsou dneska totální odpad jak z hlediska studentů (většina tam je jen kvůli statutu) tak i učitelů (ještě jsem nepotkal učitele, který by byl v nějaké spokojený a to už jsem jich opravdu pár potkal, on the other hand, učitelé tam většinou kvalifikovaní opravdu moc nejsou, protože se jim je nevyplatí platit).

edit: omluva, myslel jsem jazykovky co do Anglického jazyka, nic víc. Raději bych si jako student zaplatil (kvalitního) soukromého učitele než jazykovku (pomaturitko, kurz..). Je to moje zkušenost, vy můžete mít pochopitelně jinou. :-)

Kvůli statutu studenta?? To snad myslíte pouze pomaturitní studium, ale jazykovky přece učí spoustu jiných kurzů…

myslela jsem jazykovky obecne- i normalni kurzy. Je fakt, ze kdyz jsem byla na par hodinach pripravneho kurzu na FCE misto kamaradky, tak ucitel mel podle me mnohem horsi vyslovnost nez ja a celkove nic moc ani nedokazal vysvetlit (a to vyucoval AJ i ve firmach, business Eng.). Ale zase kdyz se podivam na ty pozadavky na lektory, tak je to vsude sama dlouholeta praxe, vzdelani pedagog. nebo filologickeho smeru, atd.

Asi takhle. Učím na víceméně rodinné jazykovce na malém městě. Pokud to napoví, napíšu “kvalifikace” našich lektorů:
Já- Filologický obor, žiju v anglofonní domácnosti, 5 let praxe
Kolegyně 1: Přes 10 let praxe, bez vzdělání v oboru, ale masivně vyhledávaná studenty
Kolegyně 2: filologický,e­konomický a pedagogický obor, zaměřuje se hlavně na obchodní angličtinu, 8 let praxe
Kolegyně 3: u nás nováček, jinak 1 rok praxe, CAE a dva roky pobytu v zahraničí
Kolega 4: Rodilý mluvčí, Hons. z literatury a specializace pro učitelství, 11 let praxe

Chápu, že jsem asi zaujatá. Ale myslím si, že ne všechny jazykovky berou “odpad”. V té naší ani nemá šanci učit nikdo z venčí. Je asi hnusné, že bereme jen lidi, které známe a někdo ze stávajcích lektorů se za ně může zaručit. Ale je to následkem špatných zkušeností. Když Jakub Ryaba zmiňoval, že ještě nepotkal učitele spokojeného s jazykovkou, asi spíš vnímal jen negativní komentáře. Já sama se z té své nehnu, dokud bude možnost.

Já nevnímal negativní komentáře, já se bavil s učiteli na univerzitě i mimo ni o jejich zkušenostech, sám sem navštěvoval pomaturitní studium (stejní učitelé učili i kurzy). Mám kamarády, kteří v jazykovkách studovali.
Nechci to plošně shazovat, v té Vaší sem nebyl. Ale pokud se mě někdo ptá, tak ho vždycky odkážu na soukromé učitele (ty dobré), kteří mu za pár hodin pomůžou víc než většina jazykovek za pár týdnů.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 11 lety

Já nevnímal negativní komentáře, já se bavil s učiteli na univerzitě i mimo ni o jejich zkušenostech, sám sem navštěvoval pomaturitní studium (stejní učitelé učili i kurzy). Mám kamarády, kteří v jazykovkách studovali.
Nechci to plošně shazovat, v té Vaší sem nebyl. Ale pokud se mě někdo ptá, tak ho vždycky odkážu na soukromé učitele (ty dobré), kteří mu za pár hodin pomůžou víc než většina jazykovek za pár týdnů.

No ale není to dáno i systémem kurzů? Je jasné, že soukromé hodiny dají mnohem víc. Kromě toho většina soukromých učitelů zároveň vede i kurzy. Já chápu, že asi máte špatnou zkušenost. Označovat ale jazykovky jako totální odpad mi fakt přišlo trochu silné kafe.

Momentálně pro žádnou jazykovou školu neučím, musela jsem se s nimi z ekonomických i jiných důvodů rozloučit. Pouze s jednou jsem před časem opět obnovila rámcovou smlouvu, protože za asi 6 let spolupráce vždy jednali solidně a profesionálně.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.