Subordinators causing changes in tenses

Které podřadící spojky (subordinators) podle vás způsobují změny v čase u dependent clauses (závislých vět)?

Nějak blíže určit by to nešlo? Třeba uvést příklad toho, jak to vidíte vy?

To bych si zatím nechal pro sebe. :-)
Nechci dávat třeba zavádějící info.

Pravděpodobně tím jsou myšleny podmínkové věty, časové věty apod. Tam bych ale netvrdil, že ty změny způsobují ty spojky, ale ten typ vedlejší věty. Pak bychom se mohli dostat zase na ono slavné PO IF NENÍ NIKDY WILL. :-)

Mě taky nic dalšího než časové a podmínkové věty nenapadlo. Dobré to mít potvrzeno z fundovaného zdroje. :-)

můžou to být ale i věty s I HOPE (THAT), kde je přítomný místo budoucího. Může to být způsobové AS IF/THOUGH – jako kdyby… ono toho bude víc. Ale vesměs se jedná o některé příslovečné věty a tu a tam něco.

Děkuji.

Můžu se zeptat, k jaké změně času dochází ve větách s I HOPE (THAT) ?
Myslela jsem, že tam k žádné změně nedochází – např. Doufám, že budeš šťastný – I hope (that) you will be happy
apod.

místo budoucího je přítomný. Ne vždy, ale většinou ano. Proto je I HOPE WE MAKE IT (doufám že to zvládnem), I HOPE HE'S HERE IN TIME (doufám, že tu bude včas) atd.

Takže ta věta, kterou jsem napsala – I hope that you will be happy – je špatně a měla by být I hope that you are happy? Když píšete, že NE VŽDY, tak jaké je tam pravidlo, kdy se dává budoucí čas a kdy přítomný? Děkuji

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.