Rozdíl - Space, Cosmos, Universe

Trochu jsem zmaten z výkladového slovníku. Je nějaký rozdíl mezi slůvky Space, Cosmos a Universe?
Děkuji.

kozmos(v kom?v com? v kozme) sa pouziva aj v slovencine, ale menej scitani ludia tento pojem tiez nepoznaju.
(toto bola reakcia na """Když jsem napsal američance „I watched a movie about cosmos.“, tak se mě zeptala co je to cosmos.""")

Ja osobne to odlisujem asi takto: „in space“ vyjadruje nieco, co je proste vo vesmire – nejaky kozmonaut(vsimni si, ze je to v podstate od clova cosmos), raketa,… ->cize proste vo vesmire

Universe sa mi zda menej pouzivane a vyznam ma skor fyzikalny – presnejsie, vygooglil som http://wiki.answers.com/…ne_is_bigger
a cosmos sa mi zda take pomerne najmenej pouzivane a asi len ked proste chces pritiahnut pozornost trosku nezvycajnym slovom…

inac neviem velmi rozdiel inac odlisit. Odporucam trosku pogooglit texty, kde sa tie slova vyskytuju, aby sa ti to dostalo do ucha(tak to zvycajne ja riesim, ak nepoznam presny rozdiel medzi slovami – proste pozeram, co sa kde pouziva a napodobnujem :-))

Díky. Mě k tomu cosmos nakonec napsala toto: cosmos means the entire universe. Ale z toho jsem kdovíjak nezmoudřel. :-)

A Macmillan říká to samé – Cosmos = the whole universe.

universe se hodí do Stargate :-)

Američanka mi po dotazu na rozdíl mezi Cosmos a Universe napsala toto:

*it how the dictionary discribes cosmos, it is the entire universe, I believe just a clever name for the same thing. I hope I did not confussed you.

There is a show that had a man that would come on late at night. His show told about the universe. I believe his name is cosmos.

he is a white guy with black hair, I also think he wears glasses.*

A já:
So you use the universe more often than the cosmos, don't you?

A ona:
Scientist do, not the common person here.

Ale třeba tam rozdíl je, ale ona ho neví, protože o vesmíru nic neví.

Možná že je Cosmos něco jako nadvesmír, který zahrnuje všechny vesmíry, pokud jich existuje více…

Podľa Oxford Advanced Learner’s dic­tionary :

Space : priestor za zemskou atmosférou v ktorom sú ostatné hviezdy, planéty …
Universe : zem a všetky hviezdy, planéty …(čiže rozdiel od space jasný …)
Cosmos : = the universe, cháp ako sporiadaný systém

Čiže cosmos a universe je asi synonymum, tak nejako to asi myslela aj „Američanka“
„Space“ nemusí byť spojený iba z vesmírom … ale to asi vieš :-)

Tak neviem či som Ti pomohol.

To tomasnovella : Universe je dosť frekventované slovo minimálne odkedy Depeche Mode vydali svoj posledný album Sounds of the universe . :-)

Jakože by cosmos znamenal všechny vesmíry+paralelní? :-D

seqwence:
přesně tak.

SPACE je to, co je mezi planetami a hvězdami, obzvlášť tedy to, co je mimo Zemi.
UNIVERSE je vše včetně planet a hvězd, a hlavně včetně Země.

Tedy, žijeme ve vesmíru (universe) ane nežijeme v „space“.

COSMOS použijeme, když chceme to slovo UNIVERSE jakoby zveličit, zdůraznit, že mluvíme o celém širém vesmíru jako celku, jako jednom ohromném celku, ve kterém je úplně vše.

SPACE – je obecne prostor (v mistnosti, kdekoliv) muze byt brano i jako vesmir (ve Star Treku mas hned v titulkach Space, the final frontier, these are the voyages of the Starship, Enterprise ....... :-))
COSMOS – vesmir, to co je mimo planetu Zemi, co je mezi hvezdami, kam se lita raketama, v obecnem pojeti je cosmos usporadany, harmmonicky system, primy protiklad k chaosu
UNIVERSE – vsehomir, vseobjimajici jsoucno, vesmir pojaty jako global se Zemi, my jsme soucasti universe a muze to byt brano i na vyssi duchovni urovni
cosmos a universe jsou do jiste miry synonyma

mas spaceship a cosmicship a ne universe ship a zase Miss Universe :-)

urcity problem nastal kdyz odstartoval Gagarin a Rusove o nem mluvili jako o kosmonautovi tak co s tim meli Americani delat, prece se Glen nebude nazyvat jako nejakej Rusak, takze meli astronauty, z toho se odviji starship nebo spaceship jsou americky a cosmicship zusatava vychodnimu bloku :-)

to Seqwence: Koukas moc na Stargate :-D, ale ja taky :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.