.
.
Dnes učí i na gymplech inženýři, jejichž angličtina je strašná. Nechci ani vědět, na jakých školách studovali.
Tím samozřejmě nechci říct, že člověk s technickým nebo
ekonomickým vzděláním, který AJ nevystudoval, nemůže být dobrý.
Ale je hodně učitelů, kteří vyšli nějaké méně prestižní školy,
někde se nějak naučili anglicky a místo ve školství najdou, protože AJ
učitelů je málo.
Pokud budete mít CAE nebo dokonce CPE, tak se o vás střední školy budou
prát, nehledě na to, jakou máte VŠ.
Děkuji za odpověď. To se mi docela ulevilo
Tak jsem četla, že od 2013, aby člověk mohl učit na ZŠ či SŠ bude
muset mít vystudovanou pajdu s příslušným oborem. Tak to mám asi
smůlu
Amanuet, kde jsi to prosím četla? Můžeš dát odkaz (nebo zdroj)? Díky.
No, já nevím, co vymyslí za zákony… ale nelíbí se mi, když se předpokládá, že když má někdo CAE a CPE, tak se o něj školství bude prát. Výuka angličtiny NENÍ o dosažené úrovni v angličtině. Když to tak lidi berou, tak to často nedopadá dobře.
Neříkám teď, že by lidé, kteří absolvovali učitelství AJ na vysoké škole, byli vždy super kvalitní, ale prostě to není JEN o jazyku. Je to především o té didaktice/metodice. Sám bych raději poslal svoje dítě do ZŠ, kde paní učitelka má např. úroveň FCE nebo klidně PET, ale ví o tom, jak jazyk učit a učí tak, jak by se mělo učit, a ne do školy, kde to učí nějaký světoběžník s certifikáte CPE který ‚všude byl a všechno zná‘.
Na střední samozřejmě k tomu musí být i ty znalosti, tedy vyšší úroveň, ale ty základy v didaktice/metodice tam být MUSÍ.
.
Nene, to jsem nemyslel, že to jde jen přes peďák. Jen jsem reagoval na komentář pod Vámi, že se o člověka poperou s CAE a CPE. Nejde mi o ‚papír‘ ale o to, jestli člověk ví, co dělá.
Doporučená literatura:
Jeremy Harmer: The Practice of English Language teaching
Jeremy Harmer: How to Teach English
Výborné knihy, velmi praktické, dokonce doplněné video ukázkami na DVD.
Děkuji za literaturu. Až bude englishbooks days tak objednám
Souhlasím s Markem. A nevím, jak je to jinde, ale já jsem se (naštěstí) setkala s tím, že mají ředitelé zájem o lidi, kteří mají vystudovanou didaktiku/metodiku na příslušný stupeň (a jednalo se i o ten první).
Myslel jsem, že ta soukromá VŠ je pedagogická. Špatně jsem to přečetl
a pochopil, omlouvám se.
Samozřejmě souhlasím. Chtěl jsem tím říct i to, že na zš i sš jsou
učitelé, jejichž angličtina není nejlepší a přesto někteří z nich
studovali pedagogiku. Na gymplu jsem se setkal s učitelkama, které dělali
úplně základní chyby- např. členy, uplně špatné slovosledy,
zaměňování other a another, hrozně moc čechismů atd. …
Myslel jsem to tak, že budou rádi za člověka s CPE nebo CAE, který má ten
pajdák. Špatně jsem to totiž pochopil. A když jsem psal „nehledě na to,
jakou máte VŠ.“ tak jsem myslel, že je jedno jestli státní nebo
soukromou. To sem ale taky napsal špatně, takže to i tak vyznělo
Ještě jednou se omlouvám za nedorozumění, určitě s vámi souhlasím.
nemala by som sa asi zapajat, kedze neviem ako presne to v CR funguje, ale mozno by ste si to mohli overit.. U nas (SR) je situacia takato. Uci kde kto kade co. Ale oficialne je nutne mat pedagogicke minimum. Po statniciach a veciach obdbnych – napr. infrmatik ide ucit info na gympel – je tam nejaky cas, kedy moze normane ucit, (neviem presne kolko) potom je nutne, aby bol min. prijaty na nejaku pedag. skolu, ak ma v tom pokracovat. Moze studovat A zaroven ucit, ale dlhodobo to bez toho nejde. Prax je vsak taka, ze hlavne uz hotovy ucitelia ucia 3–4 predmety aj tie ktore nemali v aprobaciach, lebo platit na to 2,3 dalsich ludi je pre skolu financne neunosne. A na dohodu platit niekoho, kto oduci 2–3 hodiny za tyzden zas nik nechce robit. Dalsia vec – viem, ze v CR mate vymakane skoly v ramci vedy – neviem ako je to v tej socilogickej a pedag. oblasti. U nas je to bordel. Na VS ucitelia absolutne neziskaju ziadne pedagogicke vzdelanie (cest vynimkam, ak vobec sú…). 5 rokov vas dlavia vedeckymi faktami z odboru, ktoré su pre SŠ viac menej nepoužitelné. (To už by som radšej vytvorila semináre typu – zaujímavosti a využitie napr. v bio, lebo to žiakov môže potencionálne zaujať a vytvoriť záujem o predmet, tak aby učiteľ o tom vedel, nie zbytočné vedecké podrobnosti, ktoré aj tak študentov nezaujímajú a ani ich nikdy nespomene) Pedagogika je zhustená do pouciek z 10 knih, kto ako definuje školstvo, výchovu či aký je rozdiel medzi edukáciou a vzdelávaním. Čo to sa z toho dá využiť, ale ale je to zanedbateľné. Takmer nič z praxe, žiadne zdokonaľovanie v sebaprezentácii, výstupoch, metodických spracovaniach učív… Za 5 rokov štúdia s cieľom byť učiteľ, by som očakávala, že sa aspoň cvične didakticky spracuje aspoň polovica učiva. Nedeje sa to, preto drviva vacsina cerstvych ucitelov prvy rok trpi, lebo to nevedia a majú toho strasne vela na pripravy – potom sa už ľahšie dýcha, ale som za to, aby tento krst ohnom prebehol na skole, nie v zamestnani. Naviac v skole je vacsia moznost inspirovat sa metodami spoluziakov, spracovanim, zaujimavymi info.. A jedna záverečná prax to nevytrhne. Takze je to vsetko na zvazenie…
Chtěl bych podotknout, že mám opačný problém, než pan Marek Vít.
Znám učitele AJ, který je příjemný, umí učit, má výborný systém a je
oblíbený. Baví ho učit. Bohužel nemá VŠ a tak nemůže učit na
st.školách. Připravil, co vím, v kurzech už přes 24 studentů zdárně
k maturitě. Snad byla jen jediná dívka, která neprošla, ale ta se na
přípravu úplně vykašlala.
Takže vůbec si nemyslím, že je to jen v titulu. Praxe a schopnost člověka
vytvářejí dobrého pedagoga. Naproti tomu několik „vystudovaných“
učitelů bych poslal do zvláštní školy. Absolutně nic nenaučí a chodí
do školy jen proto, aby si vydělali na živobytí.
Naprosto souhlasím s panem Vítem a jsem ráda za tento názor. Měla jsem
možnost učit aj na základní škole, a proto vím, že minim. úroveň FCE je
důležitá, aby si byl učitel ve výuce jistý. Mě ovšem vadila jiná věc-a
to je nedostatek peněz, který na většině základek nedovoluje dělení
tříd (vznikal by tak další úvazek, na který ty peníze nejsou), takže
potom dělat aktivity a zapojit do toho celou třídu, která může čítat
23 dětí je síla, nehledě na to, že v takovém počtu se za 45min. opravdu
moc stihnout nedá
ale to už jsem trochu odbočila, tak se omlouvám
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.