Maturita - Vypraveni

Hi everyone ;p

Zitra pisu maturitu z anglictiny a chtel bych se presvedcit (nejak jsem se ztratil v tom vasem clanku :)) zda mam napsane prvky vypraveni spravne.

Minuly cas:
1. -ed, did, didn't a 2. tvar
2. was / were + ing – The sun was shining, the birds were singing. tohle si muzu prelozit jako: Slunce svitilo, ptaci zpivali, nebo takhle? Kdyz slunce svitilo, ptaci zpivali. moc to nechapu toto
3. had + 3. tvar – tohle pouziju, kdyz se delo neco v jeste pred minulosti? (nejakej priklad prosim)…

bude nekdo tak hodny prosim? ;p

článek zaměřený na použití časů při vyprávění:
http://helpforenglish.cz/…avovani.html

snad je to ten hledaný článek. :-)

hmm… prave z toho jsem to moc nepochopil =D kdyby mi to nekdo napsal strucne, kde co pouziju tak je to good ;o)

aha, tak to už chápu tu dvojku.

2 minulé časy se používají tehdy, když 2 děje následují po sobě.
Průběhový čas probíhá po určitou dobu (před a je možné že i po jiné přerušující události).

když vlk zaklepal na dveře, babička zrovna spala.
When he knocked on the door, grandma was sleeping. (spala nějakou dobu předtím)

podobně ptáci zpívali nějakou dobu předtím než vlk zaklepal, ale i pak. Ten děj probíhal.

Dva průběhové minulé časy říkají jen že ty děje probíhaly současně: ptáci zpívali, slunce svítilo. V tom článku je to uvedeno právě pro tu souvislost s minulým časem. Když něco probíhalo, něco jiného se stalo.

ad 3)
The wolf came to the house which the girl had told him about. (Vlk dorazil k domečku, o kterém mu Karkulka řekla.)

– nejdříve K řekla V o domečku. Pak V přišel do domečku, o kterém mu K už předtím řekla. Kdyby byly dva minulé časy, probíhaly by ty děje po sobě: řekla mu o domečku a přišel k domečku.

no vidi =D a z tohodle to chapu 100× lip nez z toho clanku (asi jediny slozity clanek) :D dik moc

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.