Dare

Ahoj/dobrý den,
Mám 2 dotazy:

1) I don´t dare to say it OR I daren´t say it?
Je někde shrnuto pravidlo o pužívání slovesa dare?

2) Je někde shrnuto, kdy se používá předložka TO po slovesech, např: say it to me, explain it to me a kdy se TO nepoužívá např: give me advice?

Ani si nejsem jistý, jestli to mám dobře :-D
Díky.

1. Myslím, že jsou správně obě možnosti, ale nejsem si jistý, zda se mění význam při použití DARE jako modálního slovesa nebo normálního slovesa.
    1. Zkuste mrknout na článek Verb Patterns

http://www.helpforenglish.cz/…atterns.html

V tom článku se o tom moc nezmiňuji, je zařazeno ve slovesech , po nichž je infinitiv, ale může být i s TO i bez TO.
Dopíšu tam toho víc :-)

Tak už je to dopsáno v článku, hned na začátku :-)

Ten článek je bezesporu velmi zajímavý a budu si ho muset zažít, ale v tuto chvíli mi jde o jiný gramatický jev. Nejde mi o vazbu mezi dvěma slovesy, ale o vazbu mezi slovesem a předmětem např. say to me X tell me.
Jinak díky za to DARE :-)

DARE bylo k Vašemu bodu č.1

give him the book
give the book to him

give David the book
give the book to David

ŠPATNĚ: give to him the book
ŠPATNĚ: give to David the book

give it to him
give it to David

ŠPATNĚ: give him it
ŠPATNĚ: give David it

ŠPATNĚ: give to him it
ŠPATNĚ: give to David it

Jinými slovy zálží na tom, zda je podstatné jméno (resp. zájméno) podmět nebo předmět. Ale u některých vazeb se sloveso pojí s TO a u jiných ne viz př. say to me x tell me. Dá se někde najít takový přehled sloves s TO a bez TO?
Díky moc za Váš čas.

tam je to trochu jinak…

TELL someone something
SAY something to someone

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.