as if he HAD HAD/HAD

další oblast,u který si ještě pořád nejsu jistá,chjochjo :-(

„Hardip looked as if he HAD HAD the worst possible news. In fact, he'd failed his finals.“

– věta z učebnice. Zajímalo by mně, proč tam není pouze HAD?

Z další věty totiž jaksi plyne, že to že neudělal zkoušky BYLY ty nejhorší zprávy :?

asi proto, že ten hlavní čas je v minulosti – HE LOOKED… No a kdyby to bylo AS IF HE HAD? znamenalo by to, že vypadal, jako kdyby TEĎ měl nejhorší zprávy. Ale on vypadal, jako by TEHDY měl ty nejhorší zprávy. Proto se normální minulý čas za AS IF posune na předminulý.

já mám pocit, že vypadal jakože má (tedy v tu dobu co mluvil tak měl) ty nejhorší zprávy…

A to had bych tam dala ze stejného důvodu, jako např. můžu říct:
It looks as if she's rich (= she probably is rich a v tu samou dobu na to vypadá)
He looked as if he had ( = měl a v tu dobu vypadal že má)

mně tady jde o to, že on vypadal sklesle a taky měl důvod – protože neudělal zkoušky. To, o čem mluvíte, Marku, mi přijde že vyjadřuje něco na co vypadal, ale ono to tak nebylo…nebo nemám pravdu?

Já tu větu vnímám jako posun předpřítomného času na předminulý. Kdybych tuto větu vyjádřila v přítomnosti obdobně se slovesem GET, pak bych dostala:

Hardip looks as if he has got (had) the worst possible news. (Hardip vypadá, jako kdyby obdržel (právě měl) ty nejhorší možné zprávy.)

A když tuto větu převedu do minulosti, pak mi vyplyne:

Hardip looked as if he had got (had) the worst possible news.

amanita: ale ano, takto bych to vyjádřila já taky KDYBY tam ovšem bylo to get :? :-(

Já v tom tedy tady moc velký rozdíl nevidím. OBDRŽET ZPRÁVU nebo MÍT ZPRÁVU mi tu v tomto konkrétním případě připadá dost významově podobné (to GET jsem použila jen pro srovnání, aby se odlišilo pomocné HAVE).
Asi jsem dostatečně nepochopila Váš dotaz :-(.

asi už tomu rozumím…njn mám se ještě hodně co učit :-(

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.