If ANYBODY offered to buy my car...

celá věta je: „If anybody offered to buy my car, I'd agree immediately.“ – a je prý špatně. Evidentně se to týká toho „anybody“, ale netuším proč…

a ještě jedna „Czenglish“ věta:
„He invited some of the friends of his to a party.“ taky nerozumím, co je na ní špatně :?

ANYBODY je zbytečné, stačí SOMEBODY. Je to podmět věty – kdyby někdo… ANYBODY v podmětu být může, ale potom zdůrazňujete, že kdyby úplně kdokoliv něco udělal.

He invited some friends of his…
nebo jen: HE invited some friends…

Vaší vazbě SOME OF THE FRIENDS OF HIS moc nerozumím, proč to říkáte tak složitě?

Že to je „Czenglish“ je tak trochu mimo, protože tady mi nepřijde, že by byl jakýkoliv vliv češtiny patrný. Prostě je to překomplikovaná struktura.

Kdo vám řekl, že to je „Czenglish“?

Mám ve škole předmět, ve kterém se zabýváme Czenglish. Součástí testu z tohoto předmětu jsou anglické věty, u kterých máme rozhodnout jestli jsou špatně nebo správně. Výše napsané věty jsem převzala z online procvičování které máme k dispozici. Všechny byly označeny jako wrong, a ráda bych věděla, jestli skutečně není možné toto napsat…Učitelka nám slibovala, že tam žádné nejednoznačnosti nebudou, ale toto se mi nezdá…

No jestli to nemyslela tak, že češi rádi cpou vše možné všude, kde to jen jde, tak jestli tam nepatří jen „his friends“

Co jenom takhle…
„He invited some his friends to a party.“

já tu větu netvořila, ale jde mi o jednu jedinou věc: skutečně to NEMŮŽE být takto? Jistě že bych to asi taky řekla kratčeji, ale myslím, že no-no to není…

Casmoredius: Nikdy nemůžete mít za sebou SOME a přivlastňovací zájmeno.

Dipsik: Ne, je to poměrně nesmyslná kombinace slov. Když chcete říct – několik svých přátel, je to prostě SOME FRIENDS nebo SOME FRIENDS OF HIS.

SOME OF THE FRIENDS OF HIS snad nikdo nikdy neřekne.
Jakou by to mělo podle vás funkci?

Dipsik: Podle mě se v té větě tluče určitý člen THE a přivlastňovací zájmeno HIS. Jednou ty přátele určíte určitým členem a vzápětí ještě přivlastňovacím zájmenem – což asi nebude úplně správně.

Marek: ok, díky moc.
amanita: vidíte, to mně takhle nenapadlo se nad tím zamyslet
:-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.