Už několikrát jsem se setkal s jakous takous pokulhávající stavbou vět a rámců v písničkách. Mají písničky nějaká pravidla, kterými se řídí, nebo je to prostě potlačeno a záleží jen na vůli autora?
Už několikrát jsem se setkal s jakous takous pokulhávající stavbou vět a rámců v písničkách. Mají písničky nějaká pravidla, kterými se řídí, nebo je to prostě potlačeno a záleží jen na vůli autora?
já mam pocit,že si s tim nekdy proste dělají co chtěji
Marek: Napiš konkrétní případ. Obecně to nelze říct. Pravidla platí, občas změní slovosled, něco vynechají apod. ale to není problém písniček. To samé je v básních apod.
Marek Vondruška:
už jsme to tu párkrát psal, škoda, že už nevím kde. Anopísničky mají
svá pravidla, ale ty nejsou ani tak gramatická jako hudební a jde třeba
o to, že tam musí sedět počet slabik do rytmu, být kladen třeba důraz do
určitých částí apod.
Třeba v češtině je to vcelku jednoduché, protože si ty věty můžeme v podstatě seřadit jak chceme, můžeme všelijak skloňovat slova apod a ty věty jsou korektní, ale u angličiny, kde je pevně daný slovosled a těch tvarů slov moc není je to horší. Rýmy se pak hledají asi dost blbě.
Někdy dokonce ani třeba nezbude nic jiného, než nějaké to slůvko vypustit aby to k sobě sedělo.
Ona ta problematika je vcelku složitější. Nedávno jsem o tom diskutoval s nějakým zřejmě básníkem a on mi třeba i napsal, že by také rýmy neměli být stejného slovního druhu, jinak to může znít dětsky.
Také hraje velkou roli to kde se dává ve slovech důraz. Ten rytmus musí být i v textu.
Opravdu žádná sranda skládat texty, takže se opravdu člověk nemůže divit, že to občas vypadá jak to vypadá.
No, samozřejmě to není lehké. A Pildo, je jasné, že když je rým stejného slovního druhu, tak to často vypadá kýčovitě, takové ty básničky, co skládají děti… láska – páska, Macek – klacek.
Ale gramatická pravidla platí. Nelze např. vynechat člen, nelze použít špatný čas atd atd. To, že někde něco vynechají, to má svá pravidla… nemůžou si vynechat jen tak co se jim zachce.
Ale jak říkám, NELZE o tom mluvit takto obecně. Kdyby bylo nějaké místo, které se vám nepozdává, napište ho sem (nejlépe i dva verše předtím a dva verše potom) a můžeme o tom mluvit.
No já jaksi ehm tedy jsem se pokusil něco sesmolit, akorát aby se mi to nějak rýmovalo, tak sem to tak nějak docela překopal a nevím, jestli by se to jako text písničky dalo vůbec publikovat, tak jsem chtěl znát jen tak názor, akorát se mi to ještě nechce zveřejňovat, protože teprve nedávno jsem se k tomu vrátil a začal pracovat na hudebním doprovodu. Takže kdyby někdo chtěl kouknout a říct svůj názor, můžu zaslat soukromou zprávu.
Co třeba:
As I'm walking through the street
I'm thinkin' 'bout things I really need
?
před THINGS musí být člen, např.
Jo, říkal jsem si to, ale pak by to bylo už docela dlouhý, nějak to vymakám. Díky:)
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.