modální slovesa

Zdravim, nejsem si úplně jistý u modálních sloves, zejména u minulého času u HAVE TO a MUST. Zkontrolujte mi prosim nějaké věty popř. poraďtě, jak na to. Děkuji

Musel jít nakupovat. He had go shopping. Měl jít nakupovat. He had to go shopping. Smí se tu kouřit? Is it allowed to smoke? Musíte to dělat? Have you to do it? Musí tam chodit? Has he to go there?

1. He had to go shopping
  2. “měl jít nakupovat” bych vyjádřil spíše jako “he was supposed to go shopping”.
  3. Is it allowed to smoke here?
  4. Do you have to do it?
  5. Does he have to go there?

Otázky a zápory u vazby HAVE TO se tvoří pomocí DO/DOES/DID, proto jsou Vaše verze špatně.

I have to… → Do I have to…? ; I don't have to…
You have to… → Do you have to…? ; You don't have to…
He has to… → Does he have to…? ; He doesn't have to…
She has to… → Does she have to…? ; She doesn't have to…
It has to… → Does it have to…? ; It doesn't have to…
We have to… → Do we have to…? ; We don't have to…
2.os. singuláru i plurálu se shodují
They have to…→ Do they have to…? ; They don't have to…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lukáš vložený před 11 lety

Zdravim, nejsem si úplně jistý u modálních sloves, zejména u minulého času u HAVE TO a MUST. Zkontrolujte mi prosim nějaké věty popř. poraďtě, jak na to. Děkuji

Musel jít nakupovat. He had go shopping. Měl jít nakupovat. He had to go shopping. Smí se tu kouřit? Is it allowed to smoke? Musíte to dělat? Have you to do it? Musí tam chodit? Has he to go there?

Zdravím,
1. He had to go shopping.
2. He was supposed to go shopping…(chtělo se to po něm)
3. Is it allowed to smoke here?
4. Do you have to do it?
5. Does he have to go there?

Edit: Tak jsem byl pomalejší

Děkuju, pomohlo.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 11 lety

Zdravím,
1. He had to go shopping.
2. He was supposed to go shopping…(chtělo se to po něm)
3. Is it allowed to smoke here?
4. Do you have to do it?
5. Does he have to go there?

Edit: Tak jsem byl pomalejší

Můžu se zeptat, proč píšete to samé, co já??

Samozřejmě, ono se totiž běžně stává, že mohou dva lidi reagovat na stejný příspěvek ve stejný čas, jednomu to trvá déle než tomu druhému. Co se Vám na tom nezdá?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.