Gramatika

Setkal jsem se i s takovými názory, že čas strávený učením gramatiky zpomaluje schopnost mluvit plynně. Co si o tom myslíte?

Dle mého názoru je gramatika důležitá určitě, ale možná na tom něco je. Během mluvení přece nemůžeme přemýšlet nad gramatickými pravidly.

S takovým názorem rozhodně nesouhlasím. Čas, který strávím učením gramatiky je od aktivního používání jazyka zcela oddělen, alespoň já to tak vnímám.

Jsou určitě lidé, kteří při konverzaci v cizím jazyce nad gramatikou příliš nepřemýšlí a tak se někdy přirozeně mohou dopustit nějakých chyb, zvláště začátečníci a mírně pokročilí.

Myslím si však, že tohle zpravidla nehrozí u vyšších pokročilých studentů, kteří mají gramatiku již dobře zvládnutou a zažitou.

Možná ten názor vychází ze skutečnosti, že mnozí se přirozeně (alespoň ze začátku) zdráhají mluvit ze strachu, že udělají gramatickou chybu. Kdo ale bude gramatiku úplně ignorovat, nikdy se nenaučí mluvit správně. Prostě je třeba se smířit s tím, že cesta k “rozmluvení se” bude někde mezi tím…

Já mám gramatiku na angličtině nejradši. Jedním z důvodů je, že mi její učení pomáhá právě při konverzaci. Nejenže se cítím sebevědoměji, když dokážu nějakou těžší konstrukci plynule při mluvení použít, ale při častějším pročítání příkladových vět si je člověk zapamatuje a dokáže jejich vzorec při mluvení automaticky aplikovat na jiné věty. Aspoň tak to vždycky pomáhalo mně.

Názor, že učení se gramatiky zpomaluje schopnost mluvit plynně, podle mě vyřkl někdo, kdo gramatiku nemá rád Vídám hodně lidí, kteří tvrdí, že gramatiku považují za zbytečnou a že oni se zaměřují na konverzaci tito lidi si často myslí, jak skvěle mluví, ale nemají ani tucha o těch brutálních gramatických chybách, které těm jejich konverzačním schopnostem ubírají na kvalitě.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.