Chtěl bych upozornit na zajímavý článek v aktuálním čísle
(25.-31.8.) časopisu Respekt.
Začátek článku najdete online zde: http://respekt.ihned.cz/…bez-reci-5-5
Chtěl bych upozornit na zajímavý článek v aktuálním čísle
(25.-31.8.) časopisu Respekt.
Začátek článku najdete online zde: http://respekt.ihned.cz/…bez-reci-5-5
Tak si ho budu muset koupit:
“Klikli jste na článek, který patří do předplatitelské sekce RESPEKT.IHNED.cz”.
Poslední věta v tom přístupném článku uvádí, že Čechů, kteří jsou schopni domluvit se jiným jazykem, než češtinou ubývá. Tomu se snad ani nechce věřit. Nevím, čím to má autor podložené, ale pokud jeho tvrzení skutečně vystihuje realitu, pak je to docela paradox, když uvážíme, že děti se dneska začínají učit angličtinu povinně už od třetí třídy základní školy a některá dítka s ní přichází do kontaktu ještě mnohem dříve, dokonce už od plenek.
Další věcí je samozřejmě potom kvalita výuky na školách a vůle i schopnost člověka naučit se cizí jazyk pořádně, na což samotná škola, ať už sebelepší, podle mého názoru rozhodně nestačí.
Taky by mne zajímala celé verze článku.
Snad bych vám to mohl nascanovat, pokud to není moc nelegální.
Podle té mapy to vypadá s ČR dost bledě, ale když si proberu, kolik z mých známých se anglicky nedomluví, tak by to i odpovídalo…a to spousta z nich měla angličtinu ve škole povinnou, ale prostě ji nepoužívají.
Podle té mapy to vypadá s ČR dost bledě, ale když si proberu, kolik z mých známých se anglicky nedomluví, tak by to i odpovídalo…a to spousta z nich měla angličtinu ve škole povinnou, ale prostě ji nepoužívají.
No a také, jakou angličtinu měli ve škole, že.
Vypadá to zajímavě. Taky by mě zajímalo pokračování článku… Nechce se mi věřit, že jsme na tom hůř, než třebas Itálie.
Asi jsem nějaký exot, ale mě to nepřekvapuje. Neučím sice moc, ale mám
na doučování děti ze základky a učitelky angličtiny. Teď v úterý mě
jedna holčička (9) na příměstském kempu, kde jsem měla hodinu
angličtiny, přesvědčovala, že purple se vyslovuje / /, protože tak jim to říkala učitelka ve škole. A chudák
holčička koukala, když jsem jí řekla, že je to učitelka učí blbě.
Děti, co doučuju, jsou otrávené, angličtina ve škole je nebaví. Učitelka
se věnuje jen dětem, kterým to jde, nebo dyslektikům. Ve skupině je jich
moc (normálně celá třída, 29 dětí, rozdělených do tří skupin). Moje
dcera na gymplu je v lepší skupině, ve které jsou (bohužel pro ni) i dvě
děti, které nemají s angličtinou problém – jeden z nich dokonce radí
učitelce při hodině slovíčka. A tato učitelka mojí holce nedá
jedničku, i když známky na to má, protože prostě není lepší nebo
stejně dobrá, než tady ti dva, a “musí je nějak odstupňovat”.
Některé děti by to možná motivovalo k lepším výkonům, ale mojí dceru
ne – prostě není ten typ, pro ní to je demotivace. Od kamarádů
slýchávám podobné příběhy. Zlatá učitelka, která se věnuje všem
dětem bez rozdílu a dokáže je něco naučit (třeba Veroniquee, tu
měla moje dcera na nižším gymplu). To, si myslím, je u nás
vzácný jev.
Zmíněný článek, i další podobné týkající se vzdělávání, si můžete přečíst zde.
Díky za článek!
No a také, jakou angličtinu měli ve škole, že.
Je smutnou skutečností, že na kvalitu výuky angličtiny se u nás plošně spolehnout nedá. Nicméně si myslím, že hodně žáků a studentů (a rodičů) prostě počítá s tím, že se bez dalšího jazyka v životě obejdou (což je v podstatě pravda, na rozdíl od našich babiček žijících za protektorátu). A tak nedobře vyučovanou angličtinu odepíšou stejně jako třeba dějepis, “protože náš učitel je v hodinách hrozně nudný a neumí to pořádně vyložit a stejně to v životě nepoužiju”.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.