Podmínkové věty

Dobrý den,
nedávno jsme s naší profesorkou dělali zkušební test z časopisu Bridge na určení úrovně. Většina mých “nedostatků” byla právě z oblasti podmínkových vět. Poprosil bych o určení správné odpovědi a zdůvodnění. Děkuji.

1. If I knew that, I wouldn't have done it in the first place!
  2. If I'd known that, I wouldn't do it in the first place!
  3. If I'd known that, I wouldn't have done it in the first place!

Moje odpověď: B

Toto se týká sice jiného jevu, ale také mi to vrtá hlavou…

1. The plane will be landed at 23:10
  2. The plane lands at 23:10
  3. The plane will land at 23:10

Moje odpověď – C – mi zde přijde úplně v pořádku, podle mě je to normální ozn. věta, ale asi to tedy není dobře???

A zase podmínky:

If you .............­........... careful, you will get sick.
A) aren't
B) won't
C) won't be

Moje odpověď: C

If there ............... a war, I ................. fight.
A) was / will
B) were / wouldn't
C) will be / would

Moje odpověď: C

If ................ the work, they deserve to be paid.
A) they had done
B) they did
C) they've did

Moje odpověď: A

1. správně je C, protože je to jasná minulost, Béčko je smíšený kondicionál co říká kdyby jsem něco neudělal v minulosti, teď by to nebylo, což není tenhle případ.
  2. The plane leaves, lands – pevný rozvrh
  3. aren't, první podmínka
  4. If there were a war, I wouldn't fight, druhá nereálná podmínka
  5. they did, ale nevím proč :-D

If they did the work, they deserve to be paid.

Bral bych to jako smíšený kondicionál – minulá podmínka po if, zaslouží si dostat zaplaceno (výsledek v budoucnosti).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Josef vložený před 11 lety

If they did the work, they deserve to be paid.

Bral bych to jako smíšený kondicionál – minulá podmínka po if, zaslouží si dostat zaplaceno (výsledek v budoucnosti).

Podle mne:
If they did the work, they deserve to be paid. není podmínková věta, protože vyjadřuje, pokud tedy tu práci udělali ( a oni ji udělali – takže žádná podmínka) tak si zaslouží, aby dostali zaplaceno

If they had done the work, they deserve to be paid. Kdyby tu práci tehdy udělali (ale oni ji neudělali), tak si zaslouží, aby dostali zaplaceno. Smíšený kondicionál, Takže teď je otázka, jestli to jde říci i bez toho would (asi spíš ne :-) v hlavní větě (would deserve – zasloužili by si).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 11 lety

Podle mne:
If they did the work, they deserve to be paid. není podmínková věta, protože vyjadřuje, pokud tedy tu práci udělali ( a oni ji udělali – takže žádná podmínka) tak si zaslouží, aby dostali zaplaceno

If they had done the work, they deserve to be paid. Kdyby tu práci tehdy udělali (ale oni ji neudělali), tak si zaslouží, aby dostali zaplaceno. Smíšený kondicionál, Takže teď je otázka, jestli to jde říci i bez toho would (asi spíš ne :-) v hlavní větě (would deserve – zasloužili by si).

Podmínková věta to je, co by to bylo jiného? Ale samozřejmě to není jedna z těch klasických -jestli… tak, kdyby…tak by. My tu víme, že je podmínka splněna, ale přesto přece mluvíme o podmínce. To, že mají dostat zaplaceno je proto, že je ta podmínka splněna. Mohli bychom to říct obráceně – They did the work, so they deserve to be paid. Pak už by to bylo jiné souvětí.

O otevřených podmínkách jsem psal kdysi článek… ale je fakt, že přesně takový případ tam neřeším.

http://www.helpforenglish.cz/…lne-podminky

Ostatně tento typ podmínky je vlastně stejný jako typ popsaný v článku o WILL v podmínkových větách (http://www.helpforenglish.cz/…ovych-vetach) – tam je ale příklad budoucí již splněné podmínky:

If you won't be back this weekend, why did you promise the kids to take them to the zoo?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 11 lety

Podmínková věta to je, co by to bylo jiného? Ale samozřejmě to není jedna z těch klasických -jestli… tak, kdyby…tak by. My tu víme, že je podmínka splněna, ale přesto přece mluvíme o podmínce. To, že mají dostat zaplaceno je proto, že je ta podmínka splněna. Mohli bychom to říct obráceně – They did the work, so they deserve to be paid. Pak už by to bylo jiné souvětí.

O otevřených podmínkách jsem psal kdysi článek… ale je fakt, že přesně takový případ tam neřeším.

http://www.helpforenglish.cz/…lne-podminky

Ostatně tento typ podmínky je vlastně stejný jako typ popsaný v článku o WILL v podmínkových větách (http://www.helpforenglish.cz/…ovych-vetach) – tam je ale příklad budoucí již splněné podmínky:

If you won't be back this weekend, why did you promise the kids to take them to the zoo?

Takže to je ještě jiný případ než :
If you will follow me, I will show you the next room. ?

Ve smyslu, pokud mne tedy budete následovat…tak Vám..proto zůstává will.
Možná jsem měl říci, není to klasická podmínková věta :-)

Tak to mluvíme o stejné věci. Já jsem si včera po zakoupení english me dělal nějaký test na kondicionály a tam právě byla věta tohoto typu a vysvětlení, že se nejedná o podmínkovou větu (ale je taky možné že jsem si to špatně zapamatoval) a proto můžeme použít will. Ono se spíš nejedená o skutečnou podmínku..ale spíše říkáme, pokud tedy ta podmínka splněna je..tak..

Toto je v EM:
Now, if ________ me, I have something I want to show you. Come this way.

you please followed

you please follow

you'd please followed

you will please follow Správná odpověď

Nejedná se o podmínkovou větu, proto zde je pomocné WILL přijatelné. Není to ale budoucí WILL, ale spíše WILL vyjadřující vůli, či laskavost. Vazbou IF YOU WILL PLEASE FOLLOW ME dotyčného zdvořile žádáme, aby nás laskavě následoval. Podobně se WILL používá jako tázací dovětek rozkazovacích vět (Come here, will you? – Pojď sem, buď tak hodný.)

IF YOU WILL PLEASE FOLLOW ME = PLEASE FOLLOW ME. Toto je něco jiného než ona již splněná podmínka.

Ono samozřejmě i tady můžeme polemizovat, co že je to za příslovečnou větu. Typů příslovečných vět je spousta, různí gramatici je dělí do různého počtu škatulek. Ryze významově toto podmínková věta není, ale je možné, že i ta by do oné kategorie patřila, alespoň formálně. Významem se ale jedná o pobídku.

Oproti tomu ale námi diskutovaná věta je významem podmínka, ovšem již splněná.

Pokud ale chcete, můžete mrknout do nějakých obsáhlejších teoretických gramatik, třeba tam bude nějaká lepší a podrobnější klasifikace.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.