podmínkové spojky

Ahoj, prosím o radu. Vím, že po spojkách if, unless, provided/providing that, what if, suppose/supposing, imagine, on condition that, as if/as though, poté také u I´d rather a it´s time lze použít nereálný čas. Také jsme se zde dočetla, že nereálný čas lze použít stejně tak u časové spojky when. Chtěla bych se zeptat, když lze nereálný čas použít u časové spojky WHEN, lze použít nereálný čas u všech časových spojek, tedy také u before, after, just if, as soos as, as long as, until, while a as?

Děkuji L.

V časových větách nereálný čas? To jste se dočetla u nás?

Ne, dočetla jsem se, že lze použít se spojkou WHEN a ta je časová, tak se ptám, jesti lze nereálný čas aplikovat na všechny časové spojky? I když tedy do češtiny mi to nějak nejde :-)

A nepletete si nereálný čas s předminulým časem? :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

A nepletete si nereálný čas s předminulým časem? :-)

já už ani nevím :-) beru to z tohoto článku: http://www.helpforenglish.cz/…1-when-vs-if

If I saw him, I would tell him to call you.

pozn.: stejná pravidla platí nejen pro tyto dvě spojky, ale i pro spoustu dalších jak časových (before, after, as soon as, until, atd.), tak podmínkových (unless, provided, providing, supposing, atd.). Ani po nich většinou nemůže stát budoucí čas nebo podmínka.

Tedy stejné pravidlo pro podmínkové a časové věty je pouze v tom, že nepoužíváme po těch spojkách budoucí čas?

Pak mě ale mate tento odstavec: Další bod, který s tímto také souvisí je fakt, že** po těchto spojkách nebude také podmínka WOULD** (slovíčko WOULD vzniklo z WILL). Tuto část spousta studentů už pomíjí. Místo WOULD bude minulý čas.

takže předpokládám, že ne…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lussinka vložený před 11 lety

já už ani nevím :-) beru to z tohoto článku: http://www.helpforenglish.cz/…1-when-vs-if

If I saw him, I would tell him to call you.

pozn.: stejná pravidla platí nejen pro tyto dvě spojky, ale i pro spoustu dalších jak časových (before, after, as soon as, until, atd.), tak podmínkových (unless, provided, providing, supposing, atd.). Ani po nich většinou nemůže stát budoucí čas nebo podmínka.

Tedy stejné pravidlo pro podmínkové a časové věty je pouze v tom, že nepoužíváme po těch spojkách budoucí čas?

Pak mě ale mate tento odstavec: Další bod, který s tímto také souvisí je fakt, že** po těchto spojkách nebude také podmínka WOULD** (slovíčko WOULD vzniklo z WILL). Tuto část spousta studentů už pomíjí. Místo WOULD bude minulý čas.

Ano, jde o použití WILL /WOULD v budoucím smyslu. Jinak spolu nemají tyto dvě kategorie nic společného.
Co přesně Vám není jasné ohledně posledního odstavce? :)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 11 lety

Ano, jde o použití WILL /WOULD v budoucím smyslu. Jinak spolu nemají tyto dvě kategorie nic společného.
Co přesně Vám není jasné ohledně posledního odstavce? :)

Jak by vypadala věta s WHEN + WOULD, aby to nebyl nereálný čas? :-)

Ale po WHEN nereálný čas neexistuje. Ani to není napsáno v žádném citovaném článku.
WHEN se používá pro popis reality (minulost, přítomnost, budoucnost), to je tady jeho hlavní “vlastnost”. ;-)

EDIT: Už jsem si přečetl pořádně, omlouvám se.
V článku se píše, že WOULD zde nepoužíváme, stejně tak jako WILL. Takže WHEN+WOULD použít nelze.

Příklad:
Až přijdeš, tak půjdeme.
When you will come, we will leave.
He said that when you would come came, we would leave.

A co je tahle věta za čas?:-D vypadá to jak unreal :-D tak mě tohle nějak zmátlo.. He said that when you came, we would leave.

A co je tahle věta za čas?:-D vypadá to jak unreal :-D tak mě tohle nějak zmátlo.. He said that when you came, we would leave.

Je to nepřímá věta s časovým posunem. Come se mění na came a will na would

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Josef vložený před 11 lety

Je to nepřímá věta s časovým posunem. Come se mění na came a will na would

A i když to vypadá totožně s unreal time, není to unreal? :-D

Ale po WHEN nereálný čas neexistuje. Ani to není napsáno v žádném citovaném článku.
WHEN se používá pro popis reality (minulost, přítomnost, budoucnost), to je tady jeho hlavní “vlastnost”. ;-)

EDIT: Už jsem si přečetl pořádně, omlouvám se.
V článku se píše, že WOULD zde nepoužíváme, stejně tak jako WILL. Takže WHEN+WOULD použít nelze.

Příklad:
Až přijdeš, tak půjdeme.
When you will come, we will leave.
He said that when you would come came, we would leave.

děkuji velice :-)

A i když to vypadá totožně s unreal time, není to unreal? :-D

Jak něco “vypadá”, není důležité, podstatný je význam. :)

Tyto věty také “vypadají” stejně:
If you did it, I would kill you. – Kdybys to udělal, tak bych tě zabil.
x
If you did it, I will kill you. – Jestli jsi to udělal, zabiju tě.

Jak něco “vypadá”, není důležité, podstatný je význam. :)

Tyto věty také “vypadají” stejně:
If you did it, I would kill you. – Kdybys to udělal, tak bych tě zabil.
x
If you did it, I will kill you. – Jestli jsi to udělal, zabiju tě.

;-) ano, ano, pravda.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.