učitelé na VŠ

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 11 lety

Tak témata na anglickou olympiádu se dávají v angličtině, tomu rozumět nemusel, nepotřeboval snad český překlad.

Pravděpodobně potřeboval :D Protože ta témata dal stylem:no, připravte si něco o rodině, atd. Bohužel to ale bylo pro jinou úroveň, což on už nepochopil…

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 11 lety

Děkuji všem za odezvu na můj dotaz. Situace na základkách je mi známa. Bohužel se to teď týká i mé mladší dcery. Mají sice Helen Doron, ale učitelka klidně nechá jednu snaživou pekelnou matku, aby vypracovala slovníček s výslovností pro rodiče, kteří anglicky neumějí, aby s dětmi mohli doma angličtinu procvičovat (taky vás napadlo, jak to asi proboha chce udělat?). Slovníček se mi zatím do ruky nedostal – možná má paní učitelka strach mi ho svěřit, protože jsem se jí už ptala, zda je to povinné (není). Ze zkušenosti vím, že angličtinu učí učitelky aprobované na jiné předměty, ale protože jedním z nich je cizí jazyk (jakýkoliv), tak jí prostě šoupli učit angličtinu, když nikoho jiného nemají. Angličtina se neučí v malých skupinách do 15ti dětí, ale hromadně, někdy i přes třicet dětí. Valnou většinu dětí angličtina nebaví (go figure). Pak se nedivím, s takovýmto přístupem, že se děti ani po šesti letech “studia” neumí vyžvejknout.

Ve školách jsou skupiny max. 25 dětí, což je teda hodně, ale rozhodně to není přes 30. Pokud je ve třídě víc jak 25 žáků na ten jazyk, tak se to už musí podle zákona rozdělit na 2 skupiny.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Cortes vložený před 11 lety

Ve školách jsou skupiny max. 25 dětí, což je teda hodně, ale rozhodně to není přes 30. Pokud je ve třídě víc jak 25 žáků na ten jazyk, tak se to už musí podle zákona rozdělit na 2 skupiny.

Doučuju jednu holčinu, která má angličtinu ve třídě o třiceti žácích, a ano, jsou rozděleni do tří skupin, ale jaký to má smysl, když je na ně pořád jen jedna učitelka?

Doučuju jednu holčinu, která má angličtinu ve třídě o třiceti žácích, a ano, jsou rozděleni do tří skupin, ale jaký to má smysl, když je na ně pořád jen jedna učitelka?

Oni mají všechny tři skupiny jednu učitelku? Tak možná to tak někde může fungovat. Smysl to má v tom, že má 3×10 dětí a ne 1×30. Skupina po 10 lidech je přece jen už trochu přínosnější pro žáky, než když se jich tam mačká 30. V tom že mají pouze jednu učitelku bych nějak problém neviděl.

Oni mají všechny tři skupiny jednu učitelku? Tak možná to tak někde může fungovat. Smysl to má v tom, že má 3×10 dětí a ne 1×30. Skupina po 10 lidech je přece jen už trochu přínosnější pro žáky, než když se jich tam mačká 30. V tom že mají pouze jednu učitelku bych nějak problém neviděl.

Tak ono zadat samostatnou práci a jít k jiné skupině… Jen co je učitelka za rohem tak se stejně začne většinou česky a hlavně to je pak jako domácí úkol – přínos školy je HLAVNĚ v asistenci a zpětné vazbě vyučujícího… Tady musím souhlasit s Luckou no :-D

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 11 lety

Tak ono zadat samostatnou práci a jít k jiné skupině… Jen co je učitelka za rohem tak se stejně začne většinou česky a hlavně to je pak jako domácí úkol – přínos školy je HLAVNĚ v asistenci a zpětné vazbě vyučujícího… Tady musím souhlasit s Luckou no :-D

Já pochybuju, že to takhle Lucka myslela…

Nebo nevim, jestli jsme si s Luckou rozuměli, to rozdělení do skupin je samozřejmě myšlený tak, že má každá ta skupina hodinu AJ v jiný třídě, s jiným učitelem a většinou ve stejný čas, aby se pak zase sešla celá třída na další předmět, kde to rozdělení už neni nutný.

Ale jak jsem psal, může to fungovat i tak, že mají pouze jednu učitelku, která je učí všechny ty skupiny, ale ne v jedný třídě a v jednu hodinu, takhle to fungovalo u nějakých vesnických škol tak před 100 lety. :-D

Já pochybuju, že to takhle Lucka myslela…

Nebo nevim, jestli jsme si s Luckou rozuměli, to rozdělení do skupin je samozřejmě myšlený tak, že má každá ta skupina hodinu AJ v jiný třídě, s jiným učitelem a většinou ve stejný čas, aby se pak zase sešla celá třída na další předmět, kde to rozdělení už neni nutný.

Ale jak jsem psal, může to fungovat i tak, že mají pouze jednu učitelku, která je učí všechny ty skupiny, ale ne v jedný třídě a v jednu hodinu, takhle to fungovalo u nějakých vesnických škol tak před 100 lety. :-D

no tak jsem to pochopil aspoň já :D

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 11 lety

no tak jsem to pochopil aspoň já :D

Ja to taky pochopila tak, ze maji vsechny skupiny hodinu soucasne. Jinak by se asi dost obtizne vmestnavali do rozvrhu…

Lucka to myslela tak, že dětí při jedné vyučovací hodině je 30, jsou rozděleni do 3 skupin podle toho, jak umí, a k tomu je 1 učitelka. Což je masakr.

Lucka to myslela tak, že dětí při jedné vyučovací hodině je 30, jsou rozděleni do 3 skupin podle toho, jak umí, a k tomu je 1 učitelka. Což je masakr.

Tak to je síla teda, to slyšim prvně, že to takhle někde funguje…

dva roky jsem učila na základce skupinu 21 dětí a nelíbilo se mi to. Co k 30 dětem na jazykové výuce říká vedení školy?

To je nesmysl, to fakt dnes už nemůže. Teda pokud tam nejsou dvě :-).

Tak to je síla teda, to slyšim prvně, že to takhle někde funguje…

Ono to asi právě nefunguje. :D

Teď jste mě teda dost znervóznili. Že bych to špatně pochopila od té holčiny, co jí doučuju. Ve středu s ní mám hodinu, tak se znova poptám. :-?

Takže abych to uvedla na pravou míru: momentálně mají skupiny po cca 12–15 lidech. Ale v minulém roce byla jejich učitelka hodně nemocná a třeba i dva měsíce měli opravdu hodiny, kde jich bylo ve třídě více než 30. Tak proto ten zmatek. Omluva všem, kterým jsem zbytečně zvedla tlak. :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.