jazykový kurz an pracovišti - zkušenosti

Máte někdo zkušenost s docházením na kurz, který se koná na vašem pracovišti a chodíte tam s kolegy? Naše firma nyní něco podobného rozjíždí a já mám ze své potenciální účasti trochu osypky, protože ve chvíli, kdy mám mluvit anglicky před někým z rodiny nebo z práce, se proměním v blábolícího prosťáčka neschopného dát do kupy něco smysluplného (malinko přeháním, ale jen malinko :-) ). Takže řeším, zda to zkusit a dát tomu čas – třeba se to zlomí, nebo si tuhle zkušenost nechat ujít. A to by mi bylo líto, už proto, že jsem na organizaci a zajištění odvedla nějakou práci a mohla jsem mluvit mimo jiné do výběru agentury. Navíc to budeme mít jako benefit.

Takže otázka zní: máte někdo zkušenost s firemním kurzem? Případně s blokem, který vám brání smysluplně komunikovat v cizí řeči před lidmi, které znáte a na nichž vám záleží, nebo se před nimi minimálně nechcete ztrapnit? Umíte ho nějak překonat? Jak???

ahoj, já s tím zkušenost mám – chodila jsem na kurzy v práci. Mluvit před ostatními na kurzu mi ani divné nepřišlo, možná trošku ze začátku. Jenomže pak zjistíš (pokud firma udělá rozřazení do skupin podle úrovně), že jsou na tom všichni podobně a po 2–3 hodinách ti to už bude jedno. Velkou roli pak hraje i lektor, na něm záleží, jak se v hodinách lidi cítí, jestli je dokáže uvolnit a motivovat a zapojit i ty, u kterých vidí, že sami třeba příliš aktivní raději nejsou. Navíc pokud je to v rámci firemních benefitů, je škoda toho nevyužít, ne?

Jo, vědomí, že to je benefit, je docela dobrá motivace :-) Upřímně doufám, že se podobně jako já budou cítit i ostatní :-D

Jazykové kurzy pořádané firmou pro zaměstnance považuji za jeden z velkých výdobytků posledních dvaceti let, který by měl být stoprocentně využíván a maximálně podporován ze všech stran. Firemní hodina angličtiny může být skvělá příležitost popovídat si anglicky s kolegy, se kterými zrovna nejsme v jednom týmu, a tím pádem se můžeme líp poznat. Někdo zábrany má a někdo ne nebo je umí šikovně skrývat, patřím bohužel do té první skupiny, ale docela mi pomáhá, když se prostě smířím s tím, že se holt někdy v té hodině znemožním, ale odehraje se to na cvičišti a než dojde k boji, je tu reálná možnost nedostatky vychytat a odstranit. Myslím si, že je dobré do toho jít s nadšením a současně se nebrat moc vážně. Ten fakt, že si člověk moc nepřeje se shodit před kolegy, může na jednu stranu svazovat, ale taky může být docela účinnou motivací, aby na sobě makal a snažil se trochu “vytáhnout”… Ale velice dobře rozumím tomu, že se někdo může cítit nesvůj. Záleží na tom se soustředit na svůj projev, na to co chci říct a pustit z hlavy myšlenky co si teď o mně asi říká nejbližší okolí.. :-)

Napadla mi myslienka – odkial viete, ze ostatni na kurze nezapasia s niecim podobnym alebo tym istym? Kazdy ma podobne problemy. Nielen Vy. Povedzte si, ze je to pre ludi. A taktiez, ze keby ste rec vedeli, tak do kurzu nepotrebujete chodit. Nic sa nebojte, pojde to. Treba len trenovat, trenovat, trenovat a skusat stale znova.
Ja mam zabrany dokonca pred kolegami, ktori nevedia vobec cudziu rec a pocuvaju ma pri telefonovani a vybavovani. Navyse mam lepsie dni a horsie dni. Raz som pohotova a inokedy velmi tazkopadna. V oboch pripadoch sa v mysli vraciam naspat a nachystam sa, ako by som to povedala v angl.nabuduce.
Niekedy sa zasmejem sama na sebe :)

:-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.