Doing /to do

Dobrý den, chci se zeptat na problém na který nemohu vygooglovat odpověď.

Pokud mám větu na způsob : The boy refused to do his homework.
Konkrétně se ptám na tvar slovesa to do/doing. Učili jsme se, že stavová slovesa se píší v základním tvaru ale s TO a ta která mezi ně nepatří se v těchto větách píší v průbehovém. Akorát mi přijde že v některých větách i ty nestavová se dají napsat ve tvaru to come, to play, to phone, TO DO…
Někde to jde vyloženě citem, ale jak je to například u těchto vět:
I can't imagine – to live/living – on North Pole
Julia forgot – to do/doing – her homework
People try to come/coming to school in 8.
Proto prosím, jestli by zde byl někdo tak hodný a vysvětlil mi tuhle problematiku, možná jsem zde pouze plácal nesmysly, proto bych byl rád kdyby mě někdo nasměroval

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Vojtass21 vložený před 8 lety

Dobrý den, chci se zeptat na problém na který nemohu vygooglovat odpověď.

Pokud mám větu na způsob : The boy refused to do his homework.
Konkrétně se ptám na tvar slovesa to do/doing. Učili jsme se, že stavová slovesa se píší v základním tvaru ale s TO a ta která mezi ně nepatří se v těchto větách píší v průbehovém. Akorát mi přijde že v některých větách i ty nestavová se dají napsat ve tvaru to come, to play, to phone, TO DO…
Někde to jde vyloženě citem, ale jak je to například u těchto vět:
I can't imagine – to live/living – on North Pole
Julia forgot – to do/doing – her homework
People try to come/coming to school in 8.
Proto prosím, jestli by zde byl někdo tak hodný a vysvětlil mi tuhle problematiku, možná jsem zde pouze plácal nesmysly, proto bych byl rád kdyby mě někdo nasměroval

Myslím, že pletete několik věcí dohromady. Vůbec tu nejde o nic stavového či průběhového.

REfusED TO DO je tzv. verb pattern, slovesný vzorec, kde se jedno sloveso pojí s jiným slovesem ve tvaru infinitivu.

Proto je REFUSE TO DO.

Jiné sloveso zase může mít vzorec REFUSE + -ing, např. DENY DOING.

Více viz články o slovesných vzorcích.

No, ta formulace, kterou jste se učili, není podle mě moc šťastně zvolená. Jde o to, že ta slovesa tzv. dynamická (“nestavová”) mohou běžně tvořit průběhový čas (Leave me alone! I'm studying now!), u těch stavových to nebývá zvykem, protože zkrátka vyjadřují stavy, pocity apod., u kterých většinou nepoužíváme průběhový čas. Ale určitě to neznamená, že by v něm musela být vždy.
Navíc problematika stavových VS dynamických sloves a slovesných vazeb jsou dvě různé věci. Tam záleží na konkrétním slovese, třeba to IMAGINE se pojí s -ing tvarem (I can't imagine living), FORGET se v tomto významu pojí s -to (Julia forgot to do her HW), TRY zde bude s infinitivem (People try to come). K těmto věcem pomůže výkladový slovník.

Zmiňovaný článek najdete zde: Verb Patterns (slovesné vzorce).

Děkuji vám všem, moc mi to pomohlo. Na hodině jsme to probírali úplně jinak a vše neprehledne do sebe. Teď už to chápu, díky!:)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.