První kondicionál

Dobrý den, opravdu mě zajímá, jak poznám, který tvar mám použít. Jsem v tom už úplně zamotaná. If you don't want to go out, I will cook dinner at home. If i won't go to bed early, I will be tired tomorrow. Jak poznám, že jednou mám říct don't a jinde najednou won't? Vím, že will má být v té druhé větě, ne tam, kde je if. Také vím, že někdy se může dát budoucí čas do hlavní i vedlejší věty. Jak to ale poznám? Děkuji.

If I won't don't go to bed early… – budoucí čas je zde špatně, je to stejný případ jako u té věty s go out. Je to podmínková věta, což znamená, že po IF se “will” nepoužívá

WILL po IF může být, ale tehdy, pokud se jedná o předmětnou vedlejší větu, ne podmínkovou.

Porovnejte:

I’ll be surprised if he gives me the money back – Budu překvapen, když mi vrátí ty peníze (ptáme se „ZA JAKÝCH PODMÍNEK bych byl překvapen?“ V případě, že by mi vrátil peníze)

I wonder if he will give me the money back – Jsem zvědav, jestli mi vrátí ty peníze (ptáme se „jsem zvědavý NA CO?“, jedná se o předmětnou větu, WILL je zde použito správně)

We will have dinner when you come – Navečeříme se, až přijdeš (jedná se o časovou větu, ptáme se „KDY se navečeříme? Až přijdeš“, použití WILL by zde bylo základní chybou

I don’t know when you will come – Nevím, kdy přijdeš (jedná se o předmětnou větu, ptáme se „nevím CO? Kdy přijdeš“, WILL se tedy normálně používá)

A prosím, jak by se doplnila tahle věta? If we …(not/see) each other tomorrow, we … (see) each other next week? Dělali jsme to ve škole, já nestihla tohle doplnit, ale ostatní zde mají opět: If he won't see each other tomorrow, we see each other next week.

To mají ostatní opět špatně :-). If we don't see each other tomorrow, we will see each other next week.

Moc děkuji. ?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od sarunka551 vložený před 7 lety

Moc děkuji. ?

Nevím, na co se teď přesně ptáte, ale můžete se ohledně této problematiky podívat ještě na dva články:
1) Podmínkové věty: úvod a přehled – struktury podmínkových vět, základní informace
2) Přítomný čas místo budoucího WILL – to, co vysvětloval výše Dan ve svém prvním příspěvku

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.