Which vs. what..

Můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč je v této větě „which“ a ne „what“?
Which films can you see at the cinema at the moment in your town?
Věta je z učebnice Straightforward pre-intermediate a je to otázka k diskuzi, není tam uvedený žádný seznam filmů.

Nějak si to neumím vysvětlit, napsala bych tam „what“ – jaké filmy obecně.

„Which“ bych napsala třeba ve větě: „Which films would you like to see at the cinema at the moment?“ Tam bych to chápala jako „které filmy z těch, co zrovna dávají“.

Prosím o vysvětlení.

Souhlasím, mělo by být WHAT. Ale dle SWANa je to jedno, podle něho je to pouze preference, tedy ne vyloženě špatně. Když vybíráme z omezeného množství, preferujeme WHICH, když ne, preferujeme WHAT.

Díky moc.
Vždycky, když si myslím, že mám nějaké pravidlo „zmáknuté“, tak se objeví nějaké výjimky nebo jiné „podivnosti“ :-).

Nojo, jazyk je jazyk, ne matematika… snad žádné zákonitosti nejsou pevně dané. :-) Člověk má pořád co objevovat, pořád zjišťuje nové věci.

Když já mám ráda tu logiku.. :-).
Je sice hezký, když je co objevovat (v té angličtině), ale nesmí toho být víc než už člověk stihl objevit :-D. Je to jako když člověk vyrazí na dlouhou trasu a u každý zatáčky si říká, že už bude určitě u cíle a těch zatáček je čím dál víc :-).

Pak se držte pravidel, která jsou – říkejte si: „Já to používám podle pravidel a nevykolejí mě, když to někde uvidím jinak.“ Holt to někdy jinak nejde.

A někdy je to i lepší. naučit se pevná pravidla a časem pomalu zjišťovat, že tu a tam lze z pravidel ustoupit. Lepší než naopak a nasekat tak mraky chyb.

Zapojím se. Mě zde to which přijde naprosto OK, logické – možná i lepší než what. Zkrátka ten výběr je omezen těmi dvěma příslovečnými určeními – at the moment in your town.
Takhle, dá se na to dívat dvěma způsoby. Obojí mi přijde logicky ospravedlnitelné. Závisí to na pohledu tázajícího.

ne, tato logika není správná. Výběr by měl být omezen množstvím filmů. My se ptáme, které filmy právě v daném městě běží. ne který z filmů, které právě ve městě běží, má např. člověk rád.

Kdyby pravidlo bylo striktní, muselo by zde být WHAT, protože ale jde spíše o preferenci, může být i WHICH.

Striktní ale je např. to, kdybychom vybírali WHICH OF xxx, nebylo by možné použít WHAT.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.