slovosled

Which one is correct?

A) I am just curious what was the result?

B) I am just curious what the result was.

B

je to nepřímá otázka

Po WH- ale prý mohou být v reportu slovosledy oba.

Mirku, proc „pry“?

Řekněte si odpověď…

a) The result was xxx.
nebo
b) XXX was the result.

Pokud A, je slovosled WHAT THE RESULT WAS.
Pokud B, potom WHAT WAS THE RESULT.

Pokud obojí, obojí.

Podle věty soudím, že A je nejlepší. Proto WHAT THE RESULT WAS.

Ale pozor, vy máte v té první otazník? Potom by tam byla čárka nebo dvojtečka nebo středník enbo něco:

I'm curious – what was the result?

Jsou to pak fakticky dvě věty. Oznamovací – I'm curious. A tázací: What was the result?

To Carlos – protože jsem dlouho pod vlivem střední školy žil v domnění, že nepřímá otázka je s přímým slovosledem a tím je to dané.
Až pak jsem se dověděl v Hewingsovi (32), že „If the original question begins WHAT, WHICH, or WHO followed by BE + COMPLEMENT we can put complement before or after be in the report“
Who was the winner? – I asked who the winner was. (or who was the winner.)

Pak ještě o tom pojednává Swan 278 / 7, který říká, kdy se ptáme na podmět – pak jsou možné oba slovosledy.
Who's the best player here. – She asked me who the best player was. nebo who was the best player.

Při otázce na complement
What's the time? ale musí být jen She asked what the time was.

Zatím to tedy asi nejlépe vysvětlil Marek, jednak zde a v diskusi k testům, kterou jsou na to v testech USE OF ENGLISH.

Takze to „pry“ znamena podle Vita, Hewingse a Swana? Tak to bych snad ani „pry“ nepouzil, kdyz to mam z nekolika verohodnych zdroju.

No nebylo to nejšikovnější použití uznávám.

Aha, a ja jsem si uz chtel myslet, ze na tohle jsou nejednotne nazory, jak uz to v jazycich obcas byva.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.