always, while, which

Ahoj,

tak zase nevím pár věcí. Měl bych větu:
„My aunt and uncle had always quarrelled about their tea; she liked it strong but he wanted it weak.“
Nevím, proč je tam předminulý čas. Znám se slovem always ještě takové to vytýkání „He is always watching TV…“, ale to je asik něco jiného. Mohl by tam být u toho always také čas minulý průběhový? A neví někdo jakou funkci má ve větě ten symbol „;“, jestli mi to má pomoci třeba při určování času a tak?

Ve škole jsem se vždycky učil, že po while následuje nějaký průběhový čas. „He came home while he was watering flowers.“ A našel jsem také větu „Mrs Johnes telephoned early last Saturday while I was stil in bed.“ Není tam průběh jen kvůli tomu, že je tam „be“? Nebo se to také dá psát i bez průběhu?

No a ve větě „You get there by going up what must be the sleepest path in the world.“ Mě se tam více hodí „which“, ale to je špatně. Evokuje mi to tam spíše nějaký výběr, že si vybral právě tu určitou, ale zřejmě to tak nemá být. Proč? :?:

Díky moc

1. HAD ALWAYS QUARRELED – stejné jako HAVE ALWAYS QUARELLED v přítomnosti, je to zřejmě vyprávění v minulosti, proto předminulý čas.
    1. Za WHILE může mýt klidně i prostý čas, to, co jste se učil, bylo takové polopravidlo, které platí v těch souvětích, kde jeden děj zasahuje do druhého.

Věta tady, WHILE I WAS STILL IN BED tomu nijak neodporuje, tady je stavové sloveso, I WAS (to přece v průběhovém čase takto být nemůže), tedy opět kratší děj zasáhl do delšího a u toho delšího (tedy u toho stavu) je WHILE.

1. GOING UP …

Tady si dosaďte jen např. THE STEEPEST PATH –

BY GOING UP THE STEEPEST PATH…

Je tu sloveso GO UP, za tím je předmět THE STEEPEST PATH. Místo předmětu zde můžete použít předmětnou větu, tedy WHAT MUST BE THE STEEPEST PATH.

WHICH se sem nehodí, to by bylo např. v přívlastkové (vztažné) větě.

Díky moc za vyčerpávající odpověď. :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.