....na měsíc / borůvky???

prosím, jaká je správná předložka …na měsíc? Věta je:„Na měsíc tady žádná lepší práce není.“ Díky

A ještě jeden dotaz. Dosud jsem si myslela, že „borůvky“ jsou blueberries, tedy bor. koláč „blueberry cake/pie“ ale teď jsem našla (Fronek/LEDA slovník) také výraz „bilberry“. Prosím, co se používá v BrE? Díky všem :-)

for a month

borůvky jsou BLUEBERRIES nebo BILBERRIES. Ty evropské jsou spíš BILBERRIES a americké jsou BLUEBERRIES.

BLUEBERRIES se navíc pěstují komerčně, tedy lze říct, že jsou ‚zahradní‘. Ty divoké lesní by měly být BILBERRIES nebo WHORTLEBERRIES. Ale pokud vím, nikdo si z toho těžkou hlavu nedělá. když jsem se koukal do našeho slovníčku, taky jsme to neměli rozlišené.

Jé, tak to jsem ráda, že jsem neučila děcka „blbosti“. Díky pane Marku a krásný prázdniny. :-D

Jde spíš o to, co vlastně v Británii roste:
Vaccinium myrtillus L. (bilberry)- brusnice borůvka (eurasie, sev. Amerika)
Vaccinium uliginosum L. (bog bilberry, bog blueberry, bog whortleberry, bog huckleberry, northern bilberry, ground hurts)- vlochyně bahenní (severní polokoule)
Vaccinium caespitosum Michx. (dwarf bilberry)- roste v Kanadě
Vaccinium deliciosum Piper (cascade bilberry)- roste v USA
Vaccinium membranaceum (mountain bilberry, black mountain huckleberry, black huckleberry, twin-leaved huckleberry)- roste v USA
Vaccinium ovalifolium (oval-leafed blueberry, oval-leaved bilberry, mountain blueberry, high-bush blueberry)- roste na Aljašce
Vaccinium corymbosum (northern highbush blueberry)- brusnice chocholičnatá (tzv. kanadská borůvka)
… a to zdaleka nejsou všechny druhy borůvek na světě. Doporučuju najít si blueberry/bilberry na wikipedii, pokud chcete mít botanicky jasno.

jejda maris to je naprosto vyčerpávající odpověď. Já jsem potřebovala „normální“ borůvky na koláč. Tedy spíš mít „kuchařsky“ jasno. :-D ale díky za zajímavé „rozpitvání“.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.