Diky za predpritomny – minuli a snad este jednu drobnost Everybody -vsetci, nie je to 3.osoba mnozneho cisla a nemalo by byt potom Everybady have gone home?
Komentáře k článku: Předpřítomný čas
Diky za predpritomny – minuli a snad este jednu drobnost Everybody -vsetci, nie je to 3.osoba mnozneho cisla a nemalo by byt potom Everybady have gone home?
Re:
Ne, EVERYBODY je třetí osoba JEDNOTNÉHO ČÍSLA (každý), proto EVERYBODY HAS…
Re: Re: Re: Re: minulý vs. předpřítomný čas
WHAT DOES IT MEANT nejde říct ani náhodou. Buď WHAT DOES IT MEAN nebo WHAT IT MEANT. To první je otázka, to druhé je oznamovací.
dosažené scóre?
Ahoj Marku,
vrtá mi delší dobou hlavou, jak napsat větu: Jsem první a zároveň
poslední, kdo ti napsal?
Já jsem jí napsal s minulým časem, takto: Am I both the first and the last who wrote you?, ale říkám si jestli tam není spíš předpřítomný, protože to je dosažené scóre. Asi jo, že jo?
Děkuji.
dosažené scóre?
Ahoj Marku,
vrtá mi delší dobou hlavou, jak napsat větu: Jsem první a zároveň poslední, kdo ti napsal?Já jsem jí napsal s minulým časem, takto: Am I both the first and the last who wrote you?, ale říkám si jestli tam není spíš předpřítomný, protože to je dosažené scóre. Asi jo, že jo?
Děkuji.
Re: dosažené scóre?
můžeš tam dát infinitiv TO WRITE TO YOU a nemusíš čas řešit.
Řadové číslovky se totiž normálně pojí s infinitivem a ne
s vedlejší větou.
Re: Re: dosažené scóre?
Díky Marku,
tak to je dost zajímavé, o tom jsem nevěděl. A bude to tedy bez toho who?
Takhle? Am I both the first and the last to write to you?
Díky.
Re: Re: dosažené scóre?
Díky Marku,
tak to je dost zajímavé, o tom jsem nevěděl. A bude to tedy bez toho who? Takhle? Am I both the first and the last to write to you?
Díky.
Re: Re: Re: dosažené scóre?
Ano, bez WHO.
Dobrý den, má vazba „have/has got – mít“ něco společného s předpřítomným časem? Například I have got a new computer. Mám nový počítač. – dalo by se to chápat i jako věta v předpřítomném čase: Dostal jsem nový počítač.?
Re:
Ano, vypadá to stejně. I'VE GOT A COMPUTER tedy může znamenat dvě věci.
predpritomny?/predminuly?
Zdravim p. Vit. V jednom z predoslich komentarov zo zaciatku je veta – Uvedomil som si,ze som zabudol doma hodinky – Pisete ze tie vety mozu byt oba v predpritomnom case,alebo prva v predpritomnon a druha v minulom. Ak by bola prva veta v pritomnom case – Uvedomujem si, ze som zabudol hodinky tak je jasne ze druha by bola v predpritomnon. Ak to beriem tak ze som si to uvedomiL cize uz to nieje pritomny cas tak druha veta by mala byt v predminulom case,lebo sa nieco stalo este predtym ako som si to uvedomil.Neviem ci som si to vylozil spravne
predpritomny?/predminuly?
Zdravim p. Vit. V jednom z predoslich komentarov zo zaciatku je veta – Uvedomil som si,ze som zabudol doma hodinky – Pisete ze tie vety mozu byt oba v predpritomnom case,alebo prva v predpritomnon a druha v minulom. Ak by bola prva veta v pritomnom case – Uvedomujem si, ze som zabudol hodinky tak je jasne ze druha by bola v predpritomnon. Ak to beriem tak ze som si to uvedomiL cize uz to nieje pritomny cas tak druha veta by mala byt v predminulom case,lebo sa nieco stalo este predtym ako som si to uvedomil.Neviem ci som si to vylozil spravne
Re: predpritomny?/predminuly?
Když budete mluvit o minulosti – TEHDY jsem si uvědomil, že jsem si zapomněl… – tady by byl předminulý.
V češtině ale říkáte „uvědomil jsem si“ ve významu TEĎ. V angličtině – I've realized that + minulý čas.
Předpřítomný by byl spíš, kdybychom neříkali, kde jsme je nechali. Tedy:
I've realized that I have forgotten my watch.
I've realized that I left my watch at home.
Tak je to nejlepší.
Kdyby byl min. čas:
I realized that I had forgotten/left…
I've just told you it, but you didn't listen to me. – Právě jsem ti to říkal, ale tys mě neposlouchal. Je to tak správně? Děkuji.
I've just told you it, but you didn't listen to me. – Právě jsem ti to říkal, ale tys mě neposlouchal. Je to tak správně? Děkuji.
Re:
neposlouchal – you WEREN'T LISTENING TO ME.
Dobrý den,můžu se zeptat,zdali tato věta dává smysl „I have already told I had never tried that“. Děkuji za odpověď:)
Dobrý den,můžu se zeptat,zdali tato věta dává smysl „I have already told I had never tried that“. Děkuji za odpověď:)
Re:
Smysl ano, ale proč PŘEDMINULÝ ČAS? Ten sem nepatří. Buď minulý (v amer. angličtině) nebo předpřítomný.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.