Problém s přítomným časem prostým - použití

Zdravím všechny diskutující

Přemýšlím nad použitím přítomného prostého času ve dvou významově různých větách (vzhledem k tomu, že přítomný prostý čas by měl popisovat zvyky – např. co děláváme, apod):

1. Nemáme mléko (= ve smyslu, že právě došlo)
  2. Nemíváme mléko (= nikdy jsme ho neměli, protože ho nepijeme)

Zjistil jsem, že nevím, jaký bude rozdíl v těchto dvou větách v angličtině, protože podle gramatiky by mohly vypadat stejně (aspoň myslím) – jak jejich význam v takovém případě odlišit?

A ještě jsem narazil na jeden problém. Jak bude vypadat překlad věty:

Jdu ven (= ve smyslu, že už se oblékám). Půjdeš se mnou?

Nevím, jestli to chápu správně, ale v tomto případě mi pro překlad nepřijde vhodné použít přítomný čas prostý, ale spíš budoucí (příp. průběhový):

I'm going to go out. \ I will go out. \ I'm going(/leaving) out. –možná??

Will you go with me? ⇒ Použil by někdo v tomto významu “Do you go with me?”

Asi mám někde mezery… takže předem mnohokrát děkuji za rady 

Nemáme mléko (teď). – We don't have any milk.
Nemáme mléko (obvykle/nikdy). – We usually don't have milk (at home). / We don't buy milk much. (etc.)

Jdu ven. – I'm going out. (will / going to zde není vhodné, je to “příliš jisté”)
Jdeš se mnou. – Will you go with me? (Do bych nepoužil.)

Nemáme mléko (teď).- We don't have any milk left.

Nemáme a nemíváme opravdu jednoduše nerozlišíte. Můžete použít něco navíc, jak radí pánové.

Pokud jdu ven, tak řeknu jednoduše I'm going out (čímž se ale myslí spíše jít za zábavou, více zde). Když nejdete za zábavou, můžete zase něco přidat, třeba go for a walk.

Nicméně vám tady jde hlavně o použití času a ten je zde nejlépe přítomný průběhový.

Když se ptám, zda půjde se mnou, tak mohu použít Will you come with me?, čímž se ho ptám, ale spíše to má zabarvení, že ho prosím. Nabízí se zde taky lepší možnost Are you going to come with me nebo jednoduché Are you coming with me?

Pokud jde o volbu slovesa, je zde rozhodně lepší použít COME, protože ten člověk se k vám vlastně přidá, když půjdete ven,

Už je mi to celkem jasné. Mockrát vám všem děkuju

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.