Předpřítomný čas

Komentáře k článku: Předpřítomný čas

Odkaz na příspěvek Příspěvek od mufina vložený před 13 lety

Dobrý den, chci se zeptat, jestli se spojením HOW LONG může být obyčejný prostý čas např. How long do you study English? Kamarád, který byl v Americe, mi tvrdil, že se to běžně používá, ale já bych dala.
How long have you been studying?

USA angličtina je jiná než Britská.

How long DO YOU STUDY ENGLISH je špatně. I v americké angličtině.

Ahoj mohl bych se zeptat, proc tu není nic o otázkách predpřitomnýho času ? Jestli tady někde je promiňte ;)

děkuji ;)

Pravidla platí stejná jako pro oznamovací věty v předpřítomném čase. V čem myslíte, že budou otázky jiné? V článku je navíc otázek v předpřítomném čase uvedeno docela dost.

áha jsem si nevsiml.. škoda že tam ty odpoveedi nejsou vysvětlené víc podrobněji…

Když je otazka treba Have you heard the news ? NO,____ havent.. Jak mam poznat co tam má bejt jako I,he,she,it,they …

Jo, už mi to kámoška vysvětlila že to je podle have nebo has ;)

ok to je vše díky ;)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 17 lety

Re:

I'VE BEEN TO THE STATES TWICE – už jsem byl v USA 2×
I'VE BEEN IN THE STATES FOR A YEAR – už jsem v USA rok

A jak řeknu: “Už jsem v USA podruhé.” ? (Už jsem tam byl a jsem tam znovu) Díky

Odkaz na příspěvek Příspěvek od [email protected] vložený před 13 lety

A jak řeknu: “Už jsem v USA podruhé.” ? (Už jsem tam byl a jsem tam znovu) Díky

This is my second time / stay in the USA.

Nebo THIS IS THE SECOND TIME + předpřít. čas, tedy např. I'VE STAYED IN THE US.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Marek Vít vložený před 13 lety

Nebo THIS IS THE SECOND TIME + předpřít. čas, tedy např. I'VE STAYED IN THE US.

Teda já bych řekl
THIS IS THE SECOND TIME I AM IN THE US.
Jsem v US podruhé.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Therabit vložený před 13 lety

Teda já bych řekl
THIS IS THE SECOND TIME I AM IN THE US.
Jsem v US podruhé.

Řekl byste to bohužel špatně.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Martin Hofman vložený před 13 lety

Řekl byste to bohužel špatně.

Jaký bude tedy rozdíl ve větách:
Byl jsem v US dvakrát (teď jsem v CZ).
Jsem v US podruhé.

Kupuji to podruhé dám “I am buying it second time”.
Ale u to “jsem” mi ten průběhový nějak neštymuje.

Už to máte vysvětlené v předchozích komentářích:

• I have been to the USA twice. TTT
  • This is my second time in the USA nebo This is the second time I have been to the USA. TTT – ten předpřítomný čas musí být i v té druhé větě

pozn. v minulosti by to potom bylo: That was the second time I had been to the USA.

• This is the second time I have bought it.TTT

Dobrý večer, když chci říci: Viděl jsem video a bylo opravdu perfektní. Použiji** " I have seen a video a it was perfect “** nebo** " I saw a video and it was perfect ".** Mám v tom momentálně trošku zmatek… Použil bych předpřítomný ale vzhledem k tomu že je to součástí "speech” na dané téma nejsem si jist zdali se tedy nejedná o vyprávění, kde se předpřítomný čas nepoužije. Také když chci říct: Koukal sem na to s otevřenou pusou.. použiji** " I watched it with my mouth open "** nebo** " I have been watching it with my mouth open "** Předem děkuji za odpověď.

Buď I SAW, IT WAS PERFECT – obojí mluví o minulosti
nebo I HAVE SEEN, IT WAS PERFECT
nebo nejlépe I HAVE SEEN, IT IS PERFECT – obojí tu mluví o přítomnosti – viděl jsem to video (mám ho zkouknuté) a je dokonalé (to video, co jsem viděl)

Ani jedno z nich ale není špatně.

to koukání s otevřenou pusou už se týká jen jednoho případu sledování toho videa, proto už tam bude minulý čas. I watched nebo I was watching.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.