Ahoj všichni, neví někdo jak mám poznat, kdy se SOME překládá jako „několik“?? mockrát jsem to tak viděl přeložené místo „nějaký“
Dá se zaměnit ve významu „několik“ nahradit spojením A FEW nebo A COUPLE OF
Ahoj všichni, neví někdo jak mám poznat, kdy se SOME překládá jako „několik“?? mockrát jsem to tak viděl přeložené místo „nějaký“
Dá se zaměnit ve významu „několik“ nahradit spojením A FEW nebo A COUPLE OF
h4e.cz/2006090402
h4e.cz/2007070201
h4e.cz/2008092405
Jarmi díky za odkazy, už jsem je četl dřív, ale tohle „několik“ tam vůbec nevidím ani v jednom… stejně tak pořád nevím jestli se to dá nahradit tím A FEW a jaký je rozdíl mezi A COUPLE OF a A FEW – oba dva znamenají „pár“ a možná i to SOME
Když jsem si četl tu větu tak zněla: Přinesla několik sklenic. She fetched some glasses. Osobně bych to přeložil jako NĚJAKÉ a místo SOME bych použil A FEW nebo SEVERAL(jestli jde i tohle), ale viděl jsem to víckrát a vždycky s jinou větou.
Možná je to o (ne)počitatelných pods. jménech, ale stejně nevím proč NĚKOLIK
SOME má prostě dva významy… SOME PEOPLE může znamenat obojí, pár lidí, nebo nějací neznámí lidé. Záleží na kontextu. V hovoru to většinou poznáte.
Jazyky jsou nejedoznačné. Např. české ‚potkal jsem pár lidí‘
teoreticky může znamenat buď ‚několik‘ nebo ‚dva‘. Z kontextu je to
většinou jasné a pokud ne, vždycky se můžete zeptat.
glasses jsou sklenice nebo brýle
brýle – nějaké brýle
sklenice – několik sklenic (nějaké sklenice zní divně – zdůraznění
že je jedno jaké, prostě nějaké)
aha díky
to Jarmi, ona ta celá věta byla: Přinesla několik sklenic a nalila do nich pití.
tak se dívám do PEU 546 a ono se to rozlišuje i ve výslovnosti:
some glasses – několik sklenic = /takové to obrácené malé e/
some glasses – nějaké, je jedno jaké a vlastně ani nevím jaké =
/stříška, co vypadá jako nedopsané A/
Jak ty znaky sem dostat : Raděj se podívej do výkladového na fonetický přepis
díky moc
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.